Tips voor het kiezen van de juiste energieleverancier

Tips voor het kiezen van de juiste energieleverancier

Aangezien er heel veel verschillende energieleveranciers zijn, is de keuze van energieleverancier erg lastig. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar de leveranciers moeten ook bij je wensen passen. Uiteraard is het dus belangrijk om naar de prijs te kijken, maar er zijn ook andere punten waar je op moet letten. In dit artikel lees je verschillende tips voor het kiezen van een energieleverancier die bij jou past.

Tip 1: hoe wordt de prijs bepaald?

Een energieleverancier hanteert altijd een vaste en een variabele prijs. Deze kunnen enorm verschillen qua bedrag. In de regel geldt: hoe hoger de vaste prijs, hoe lager de variabele – en andersom. Als je veel energie verbruikt, is het verstandig om een lage variabele prijs te kiezen en als je weinig verbruikt, moet je juist voor een leverancier met een lage vaste prijs gaan. Kijk bovendien altijd of er kortingen zijn. Veel energieleveranciers hebben vaak een leuke energie aanbieding.

Tip 2: sluit je een contract af voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Bij de meeste energieleveranciers kun je de duur van het contract mede zelf bepalen. Je kunt dan kiezen of je deze voor bepaalde of voor onbepaalde tijd wilt. Bij een contract voor bepaalde tijd spreek je een bepaald termijn af, waarin je bij de energieleverancier in kwestie bent aangesloten. Als je voor de einddatum besluit je contract op te zeggen, kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Hier heb je niet mee te maken als je een contract voor onbepaalde tijd afsluit.

Tip 3: ben milieubewust

Kies je milieuvriendelijke energie of hecht je daar minder belang aan? Veel mensen vinden het belangrijk dat ze groene stroom geleverd krijgen. Dit kunnen ze zelf aanvragen bij hun energieleverancier, die verplicht is om de opwekkingsbron van de energie aan te geven. Wel is groene stroom duurder dan grijze stoom – stroom die niet op een milieuvriendelijke manier is opgewekt. Welke soort stroom je kiest, is natuurlijk erg persoonlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *