Regelmatig hoor je op de radio of televisie dat je kan overstappen van de autoverzekering. In ruil daarvoor krijg je een mooie aanbieding zoals een extra korting. Echter is het nu wel verstandig om over te stappen? Lang niet in alle situaties loont een overstap van de autoverzekering.
Wat is nu belangrijk bij overstappen van de autoverzekering?
Er zijn veel verschillende onderdelen waar je bij een overstap op moet letten. Waar moet je nu op letten bij het overstappen autoverzekering? Hieronder drie tips die je helpen bij het voorkomen van fouten bij het overstappen van de autoverzekering.
1. Check of je niet in de no-claim bescherming valt
2. Premie bij andere verzekeraar goedkoper onder dezelfde voorwaarden
3. Bonus malus tabel controleren
Je valt onder no-claim bescherming
Als je bij je huidige verzekeraar een no-claim beschermer hebt en je hebt ook ooit een schade geclaimd bij deze verzekeraar dan is de kans groot dat een overstap niet veel gaat opleveren. Het is namelijk zo dat als jij naar de nieuwe verzekeraar gaat jij je actuele schadevrije jaren moet doorgeven. Door de schade ben je vijf jaren gedaald, echter door de no-claim bescherming heb je nooit een premieverhoging gehad. Die krijg je wel als je overstapt naar een andere verzekeraar. Daarom twee keer nadenken of je wel wilt overstappen en gebruik het juiste aantal schadevrije jaren bij het overstappen.
De goedkopere premie bij de andere verzekeraar heeft dezelfde voorwaarden
De meest voorkomende manier om een nieuwe verzekeraar te vinden is door de autoverzekering te vergelijken. Echter je moet geen appels met peren vergelijken. Daarom als jij over gaat stappen naar een andere verzekeraar bekijk dan altijd of de voorwaarden vergelijkbaar zijn. Als je bijvoorbeeld nu een allrisk verzekering hebt met een aanschafwaarderegeling die 3 jaar doorloopt dan is een nieuwe autoverzekeraar met maar 1 jaar aanschafwaarderegeling niet goed te vergelijken. Het is niet altijd mogelijk om 100% dezelfde voorwaarden te krijgen bij je nieuwe verzekeraar, maar het is wel goed om hier bij stil te staan. Misschien heb je bepaalde onderdelen niet meer nodig voor je auto.
Bonus malus controleren
Elke autoverzekeraar heeft een bonus-malus systeem en een bonus-malus tabel. In deze tabel zitten de kortingspercentages die je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Op basis van je schadevrije jaren wordt je in een trede geplaatst. Aan de hand van de trede krijg je korting. Er zijn verzekeraars met meer dan 30 treden in de bonus malus tabel. Anderen hebben maar 15 treden. Bij deze laatste verzekeraar zit je sneller aan je maximale korting, maar zak je ook sneller na een schade. Dit is dus iets belangrijks om rekening mee te houden bij een overstap van een autoverzekeraar.