Hier moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering

Het kopen van een nieuwe auto is altijd een leuke ervaring. Helaas moet je veel regelen voordat je de weg op mag. Een goed voorbeeld is het regelen van je autoverzekering. Dat is niet het leukste moment als je een gebruikte of nieuwe auto gaat halen. Er zijn veel verschillende verzekeraars en er zijn veel dingen waar je op moet letten om de juiste verzekering te kiezen. In deze blog geven we je een aantal tips om een rekening mee te houden.

Dekking

Het eerste waar je op moet letten is de dekking van de autoverzekering. Er zijn verschillende soorten dekkingen. Zo is er de WA-verzekering, WA-beperkt casco en allriskverzekering. In Nederland is het minimaal verplicht om een auto te verzekeren met een WA-dekking. Met deze verzekering wordt schade vergoedt die aan de auto van de tegenpartij wordt aangericht, maar niet de eigen schade. Met een beperkt casco verzekering worden beide schades vergoedt. Een allriskverzekering heeft een nog uitgebreidere dekking. Met deze dekking wordt bijvoorbeeld ook de schade aan de eigen auto door eigen schuld vergoedt.

Bij een oudere auto is een WA-verzekering voldoende. Deze auto’s zijn namelijk niet veel meer waard en het is dus niet nodig om zoveel te betalen voor de verzekering. Als je een gloednieuwe auto koopt is het wel verstandig om te kijken naar een allrisk of beperkt casco verzekering.

Aanschafwaarderegeling

Je ziet er niet op te wachten dat je auto total loss verklaard wordt of gestolen wordt, maar het is niet onmogelijk en er is een kans dat het gebeurt. In de meeste gevallen wordt de dagwaarde van de auto vergoedt door de verzekering. Dit is de waarde van de auto op het moment dat de auto gestolen werd. Tenzij je de auto verzekerd hebt met een aanschafwaarderegeling. Als je auto verzekerd is met een aanschafwaarderegeling, dan krijg je het aanschafbedrag terug.

Hierbij moet je wel opletten op de voorwaarde, want sommige verzekeraars vergoeden maar tot een maximaal bedrag. Stel je voor dat je auto total loss is verklaard. Jij denkt dat je een aanschafwaarderegeling hebt afgesloten, maar je krijgt niet het volledige bedrag terug. De aanschafwaarde van de auto ligt namelijk hoger dan het maximale bedrag. Als je een nieuwe auto verzekert is het dus altijd handig om de nieuwwaarde te checken en wat de verzekeraar maximaal vergoedt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *