Dit moet je weten over een zakelijke autoverzekering

Ben je een ondernemer bent, heb je een auto van de zaak of gebruik je je auto voornamelijk voor zakelijke doeleinden? Dan is het verstandig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Dit doe je dan in plaats van een particuliere autoverzekering. Wat een zakelijke autoverzekering precies inhoud, wanneer je er eentje nodig hebt en waarvoor je dan verzekerd bent kunnen wel eens verwarrend zijn. Daarom hebben we alles wat moet je weten over een zakelijke autoverzekering op een rijtje gezet.

Wanneer heb je een zakelijke autoverzekering nodig?

Een zakelijke autoverzekering is een verzekering voor auto’s die alleen of voornamelijk voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij aan goederenvervoer of koeriersdiensten, maar ook een rijinstructeur die elke dag rijles geeft. Als je als ondernemer de bedrijfsauto gebruikt om klanten te bezoeken en naar de zaak te rijden valt dit onder een zakelijke autoverzekering. Als je de auto niet gebruikt voor de heen- en terugweg naar de zaak kan je de auto rekenen onder privé gebruik en kan je een particuliere autoverzekering afsluiten.

Waarom is er een verschil tussen een zakelijke of een particuliere autoverzekering? Voor een verzekeraar is het verschil erg belangrijk want die wilt graag weten waar je een autoverzekering voor gebruikt. Bij bijvoorbeeld ondernemingen en rijscholen worden er vaak meer kilometers gereden en er zitten meerdere mensen achter stuur. Dit vergroot het risico dat de auto schade oploopt en daardoor is de premie van een zakelijke autoverzekering vaak duurder.

De voordelen van een zakelijke verzekering zijn dat je de mogelijkheid hebt om wisselende bestuurders in te zetten. Ook kan je er voor kiezen om de btw te verrekenen. Je betaalt dan een lagere premie dan normaal, omdat de schade ook exclusief btw wordt uitbetaald.

Waar hangt de hoogte van de premie van af?

Zoals we eerder zeiden heeft een zakelijke autoverzekering vaak een hogere premie/ Je hebt echter een keuze uit een aantal dekkingen. Sommige zijn erg specifiek, een voorbeeld hiervan is een goederentransportverzekering. Bij een ‘normale’ zakelijke autoverzekering is de hoogte van de premie afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zijn:

  • Het aantal medewerkers dat je in dienst ehbt
  • Het risico binnen de branche dat je loopt
  • Het soort voertuig dat verzekert moet worden (personenauto, bestelauto, bestelbus)
  • Het lidmaatschap dat je hebt binnen een brancheorganisatie.

Het slimste is om de verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken en de kosten afwegen. Zo kan je een goede keuze maken in wat voor verzekering het beste voor jouw situatie is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *