Hoeveel kan je besparen met zonnepanelen?

Zoveel bespaar je met zonnepanelen
Ben jij benieuwd hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen? Met zonnepanelen is het zeker mogelijk om flink op je energiekosten te besparen. Dit komt doordat je de energie nu zelf opwekt, in plaats van dit af te nemen bij een energieleverancier. Hierdoor wordt je energierekening een stuk lager. Ook draag je een steentje bij aan meer duurzaamheid op aarde. 

Wanneer je weet dat jouw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen en hoeveel panelen je kunt plaatsen, wil je natuurlijk ook weten hoeveel energiekosten je bespaart en wat zonnepanelen je opleveren. 

Opbrengst zonnepanelen

Doorgaans wordt de opbrengst van zonnepanelen uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Het vermogen wordt in Wattpiek weergegeven. Wattpiek is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Hoeveel zonnepanelen je opleveren, heeft onder andere te maken met de hoeveelheid zonuren en de plaatsing van de panelen. In dit artikel vertellen we je hier meer over en ontdek je hoeveel je met zonnepanelen kunt besparen.

Zoveel bespaar je met zonnepanelen
Ben je benieuwd hoeveel je jaarlijks met zonnepanelen bespaart en wat ze je opleveren? Allereerst is dit afhankelijk van het soort zonnepanelen dat je laat plaatsen. Hoeveel je uiteindelijk zal besparen, hangt af van hoeveel energie je verbruikt, wat de oppervlakte van je dak is en hoe de ligging van het dak en de hoek eruitzien. 

Als je veel energie wilt besparen met je zonnepanelen is het belangrijk de opbrengst op je energieverbruik af te stemmen. Door inzicht te krijgen in hoeveel elektriciteit je verbruikt, weet je beter hoeveel zonne-energie je jaarlijks nodig hebt. Doorgaans kan een gemiddeld gezin al zo’n 800 euro per jaar besparen met zonnepanelen.

Rendement van zonnepanelen
Het rendement van zonnepanelen is ook wel de winst van de investering die je in je zonnepanelen gedaan hebt. Door de vele voordelen zoals de steeds lagere aanschafprijs en de hogere opbrengst van zonnepanelen, kiezen steeds meer mensen ervoor om in zonnepanelen te investeren.
Hoeveel rendement zonnepanelen opleveren is afhankelijk van welke soort zonnepanelen je laat plaatsen, hoe je ze plaatst, met welke weersomstandigheden je te maken krijgt, wat de leeftijd is van de zonnepanelen en of er vuil op zit. 

Zonnepanelen zijn in principe onderhoudsvrij, maar het wordt wel aangeraden 2x per jaar de zonnepanelen te controleren op vuil. Indien hier sprake van is, kun je ze het beste met een zachte spons schoonmaken. Zo zorg je ervoor dat je zonnepanelen beter hun werk kunnen doen en een hoger rendement leveren.

Niet gebruikte energie salderen
Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, is het mogelijk om de stroom weer terug aan de energieleverancier te leveren. De energieleverancier verrekent de energie met je huidige verbruikt, wat zorgt voor een lagere energierekening. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Volgens de salderingsregeling geldt dat je de opgewekte energie mag verrekenen met de door jou afgenomen energie bij de energieleverancier. Dit geldt tot minimaal 2023, waarna deze regeling herzien wordt. De regeling wordt dan langzaam afgebouwd, waarna je elk jaar een kleiner percentage terugkrijgt. Het beste kun je uiteindelijk dan ook zoveel mogelijk zelf jouw zonne-energie gebruiken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *