effectief netwerk

Hoe bouw ik een effectief netwerk?

Een sterk netwerk is het startpunt voor vele succesvolle ondernemingen en bedrijven. Het is een belangrijk aspect dat je constant zal moeten cultiveren en bijhouden. Maar eerst bij het begin, hoe bouw je ├╝berhaupt een netwerk op?

Begin gewoon met een gesprek

Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar netwerken is vrijwel volledig gebaseerd op het houden van gesprekken. Netwerken kan overal, daar hoe je niet speciaal voor naar een borrel of bijeenkomst. Probeer een inschatting te maken over wie je voor je hebt, en pas het gesprek daar op aan. Het is niet aan te raden om een vooraf ingestudeerd zinnetje te herhalen, hoe aanlokkelijk dat ook klinkt. Hierbij is belangrijk, hoe meer je het doet, hoe beter het zal gaan. Je zal misschien wat blunders maken, maar uiteindelijk kun je prima inschatten hoe je iemand aan moet spreken.

Bereid je voor, ben jezelf

Zorg dat je een goed idee hebt over wie je zelf bent. Je moet netwerken zeker niet zien als sollicitatiegesprekken, maar doe vergelijkbaar onderzoek vooraf. Wees ook vooral jezelf. Veel ondernemers en werknemers zetting zich volledig achter het werk dat ze doen, en vergeten zichzelf aan te prijzen. In veel gevallen is de persoon achter het werk juist belangrijker als je samenwerking aan wilt gaan of de waarde van die persoon wilt weten.

Luisteren, dan spreken

Als je op iemand af stapt en meteen een ingepakt verkooppraatje begint, is het goed mogelijk dat die persoon al snel afhaakt en zich overvallen voelt. Begin het gesprek luchtig, en luister aandachtig naar de dingen die zij vertellen. Iedereen wilt wat over zichzelf kwijt. Als je gaat netwerken, verkoop je niet alleen aan anderen, laat anderen zichzelf ook aan jou verkopen. Zo verbreedt je je netwerk ook.

Stop niet met netwerken

Een sterk netwerk is nooit af. Je kunt er constant nieuwe mensen aan toevoegen; er zullen ook regelmatig mensen wegvallen of het contact kan verwateren. Als je stopt met netwerken is het goed mogelijk dat het ineens voor een groot deel onder je neus voorbij is gegaan en je flink wat kansen zult missen. Bepaalde contacten kunnen dan met andere ondernemers of bedrijven in zee zijn gegaan in plaats van met jou, en dat zou zonde zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *