Indien een medewerker ontslagen wordt, zal er een werkloze periode volgen. Een ontslag komt immers vaak onverwachts, waarbij de meeste werknemers geen tweede baan hebben, waardoor zij, na dit ontslag, geen werk hebben. Deze onverwachte situatie leidt in veel gevallen tot financiële problemen.
Om de financiële problemen te beperken, beschikt Nederland over enkele mogelijkheden om de ex-werknemer tegemoet te komen in deze werkloze periode. Dit is mogelijk aan de hand van een vergoeding. Afhankelijk van het soort ontslag kan een ex-werknemer recht hebben op een transitievergoeding of een beëindigingsovereenkomst.
Wat is het verschil?
De transitievergoeding en ontslagvergoeding, een andere benaming voor de beëindigingsovereenkomst, worden nog regelmatig door elkaar gebruikt, al wijken deze vergoedingen behoorlijk van elkaar af.
De transitievergoeding
Een transitievergoeding is wettelijk vastgelegd en is een vast percentage. Dit percentage is zelfs tijdens het dienstverband uit te rekenen, maar ook gemakkelijk na het ontslag, waardoor jij exact de hoogte van de transitievergoeding weet.
De ontslagvergoeding
Van een ontslagvergoeding is enkel sprake als het ontslag met wederzijdse goedkeuring heeft plaatsgevonden. Hierbij hebben de werknemer en werkgever gezamenlijk besloten het contract te beëindigen. Tijdens dit gesprek zijn enkele belangrijke afspraken gemaakt, ook rondom de financiën. Eén van deze afspraken is de ontslagvergoeding. Deze vergoeding heeft ook geen vast percentage, doordat de werkgever en werknemer de hoogte van deze vergoeding samen bepalen.
Bij een ontslagvergoeding vindt vaak een hardere strijd plaats, doordat de werknemer een hoge ontslagvergoeding eist, maar een werknemer juist een lage ontslagvergoeding wenst. Wees niet bang om stevig te onderhandelen en jouw mening centraal te stellen. Het gaat immers om jouw toekomst op financieel vlak.