Tips om uw bedrijf financieel gezond te houden

Heeft uw bedrijf recentelijk financiële problemen gehad en zit alles nu weer op de rit, dan wilt u dat graag zo houden. Of ziet u bedrijven om u heen het financieel moeilijk hebben, en wilt u dat voorkomen? Dan wilt u vast graag weten hoe u uw bedrijf financieel zo gezond mogelijk kan houden. In dit artikel leest u een aantal tips!

Tip 1: zorg voor inzicht in de financiële situatie

Zorg ervoor dat u altijd inzicht heeft in de financiële situatie van uw bedrijf. Maak bijvoorbeeld een goede liquiditeitsbegroting waarin staat welke rekeningen u nog moet betalen, wanneer u belasting moet betalen en wanneer u het beste investeringen moet doen. Daarnaast is het ook belangrijk om te bekijken of uw klanten al betaald hebben; wat ons brengt op het volgende punt. 

Tip 2: zet een plan op voor debiteurenbeheer

Goed debiteurenbeheer begint al bij het opstellen van de factuur. Zorg ervoor dat het voor uw klanten makkelijk is om de factuur te betalen, zodat ze dit sneller doen. Stuur bij het zenden van herinneringen ook altijd de factuur nogmaals mee. Anders moeten ze deze weer zoeken en belandt het weer onderop de stapel. Slecht betalende debiteuren kunnen funest zijn voor de cashflow en de financiële gezondheid van uw bedrijf! Ben dan ook streng; wanneer debiteuren echt niet betalen, schakel dan gerust een incassobureau in. 

Tip 3: houd altijd ruimte voor sales

Wanneer u het heel erg druk hebt, kan het netwerken en doen van acquisitie er wel eens bij inschieten. Zorg ervoor dat dat niet gebeurt; want straks heeft u het wellicht minder druk en dan heeft u die nieuwe contacten en klanten zeker nodig. Zorg er altijd voor dat u alles blijft doen om zowel online als offline uw naamsbekendheid te vergroten. Denk daarbij ook aan minder conventionele activiteiten. Is uw bedrijf bijvoorbeeld al vindbaar op Google? Wellicht kunt u eens contact opnemen met een online marketing bureau.  

Tip 4: zorg voor een financieel vangnet

Zorg ervoor dat er ook geld beschikbaar is wanneer het even minder gaat met de zaken. Personeel moet toch betaald worden, net als allerlei andere rekeningen. Daarom is het belangrijk ook bijvoorbeeld ook een zakelijke spaarrekening te openen, zodat er altijd een vangnet is en u niet bij de minste of geringste tegenslag in de financiële problemen komt. 

Tip 5: zorg voor een goede relatie met uw bank

Heeft u een lening lopen bij de bank, dan is het altijd slim om een goede relatie te onderhouden. Laat aan de bank zien dat u zekerheden te bieden hebt en neem een proactieve houding aan. Geef het op tijd aan wanneer u extra krediet nodig hebt en zorg ervoor dat u ook successen met de bank deelt; zodat zij weten dat ze aan u makkelijk wat geld kunnen verstrekken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *