Hoe werkt debiteurenfinanciering en wat is het?

Zit jij als ondernemer constant om geld verlegen ondanks dat je in feite genoeg verdient? Dat is in veel gevallen op te lossen met een slimme vorm van debiteurenfinanciering. Dit houdt in dat je de facturen die je normaal gesproken aan klanten zou sturen naar een factoringbedrijf stuurt (zoals The Blue Factor) en zij vervolgens de klant benaderen. The Blue Factor betaalt jou direct het bedrag uit, min de kosten die je betaalt om de factuur aan hen uit te besteden. Dit kan een bepaald percentage zijn, en is doorgaans afhankelijk van de hoogte van het te factureren bedrag en de betalingstermijn die je de klant wilt geven. Wanneer de factuur aan jou is uitbetaald hoef je nergens meer naar om te kijken, want het is niet aan jou om ervoor te zorgen dat te klant betaalt.

Verhoog je cashflow

Een van de grootste voordelen aan debiteurenfinanciering is dat je je cashflow ermee verhoogt. Je hoeft immers nooit meer op de betaling van de klant te wachten totdat je op andere fronten actie kunt ondernemen. Wil je bijvoorbeeld een grote investering doen of opschalen? Dan is het wel zo fijn als elke factuur direct wordt voldaan, en dat is mogelijk met debiteurenfinanciering, oftewel factoring. Factoring is de exacte term voor het verkopen van je facturen aan een zogeheten factoringmaatschappij, waardoor jij altijd direct over je geld beschikt. Daardoor hoef je je klanten dus nooit meer te verzoeken te betalen. Sterker nog, je hoeft niet eens meer je administratie in de gaten te houden om te weten of alle facturen voldaan zijn. Ook dat is ontzettend prettig, want zeker als het veel facturen zijn kan het best onoverzichtelijk zijn en veel tijd kosten.

Behoud een positieve klantrelatie

Vind jij het vervelend om klanten te moeten herinneren aan openstaande betalingen? Je bent niet de enige! Het is nooit goed voor de relatie met de klant om deze constant te moeten herinneren aan openstaande facturen. Het beïnvloedt de samenwerking, maar je durft ook als ondernemer minder risico te nemen met deze klant, bijvoorbeeld bij het inkopen van materialen om een product te vervaardigen. Als je altijd zeker weet dat elke factuur direct betaald wordt is het een stuk makkelijker om zaken voor te schieten, oftewel in te kopen. Lijkt dat jou wel wat? Dan moet je zeker The Blue Factor contacteren, want als je wilt kun je al binnen enkele dagen je eerste facturen uploaden in hun systeem.

Geen lening, wel optimale liquiditeit

Her eerste wat veel ondernemers overwegen als ze over meer cashflow willen beschikken is geld lenen. Dit is echter lang niet altijd de juiste oplossing. Je betaalt rente over dat bedrag, en gaat in feite een schuld aan. Bij factoring (debiteurenfinanciering) is dat niet het geval. Het betreft namelijk je eigen, zuurverdiende centen, die je in plaats van erop te moeten wachten direct op je rekening hebt staan. Factoring mag dan niet gratis zijn, maar de voordelen die het je als ondernemer oplevert wegen in de meeste gevallen zeker op tegen de prijs die je ervoor betaalt. Het overwegen waard dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *