Hoe laat je je onderneming groeien?

Stel, je bent een onderneming gestart. Dan wil je natuurlijk dat deze lekker flink kan gaan groeien. Het is echter zo dat dit niet vanzelf gaat en je zult er absoluut je best voor moeten doen. Er kunnen tijden zijn dat het wat minder gaat en dan is het verstandig om stil te staan bij wat je precies kunt doen om je onderneming die boost te geven die het nodig heeft. In dit artikel bespreken we een aantal tips met je door waar je je mee aan de slag kunt om de beoogde groei te realiseren.

1. Focus op wat werkt

Als ondernemer is het heel verleidelijk om bezig te zijn met zaken die niet tot je core business behoren. Denk aan administratie of andere zaken. Maak eens een totaaloverzicht van de dingen die je doet met je onderneming en probeer daar een focuspunt in te vinden. Kijk wat de kernactiviteiten zijn en laat datgene wat er gewoon niet echt bij hoort niet bovenaan je prioriteitenlijstje staan. Je zult merken dat je veel effectiever bent!

2. Werk aan je bedrijf, niet in je bedrijf

De meeste ondernemers, zeker in kleine bedrijven, werken voornamelijk veel in hun bedrijf. Dat houdt in dat ze voornamelijk bezig zijn met operationele werkzaamheden die gedaan moeten worden, in plaats van echt aan het bedrijf en de groei te werken. Logisch, want zolang er niet genoeg geld is is het noodzakelijk om het zelf te doen. Is dit bij jou het geval en vermoed je dat je daarom niet vooruit kunt? Dan zou je ook eens aan een zakelijke lening kunnen denken, zoals die bij Swishfund.nl. Zo kun je ruimte maken om daadwerkelijk business development te gaan realiseren. Denk aan de ruimte voor het organiseren van meetings en brainstormsessies, te evalueren en te analyseren.

3. Volg trainingen en opleidingen

Als ondernemer is het belangrijk om jezelf continu bij te scholen en ervoor te zorgen dat je nieuwe idee├źn en inspiratie op blijft doen. Anders blijf je al gauw hangen in je eigen tunnelvisie, wat precies de reden kan zijn dat je vastloopt. Wanneer je meedoet aan trainingen, workshops en opleidingen kun je meer kennis vergaren, andere ondernemers ontmoeten en meer leren over het ondernemerschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *