Het concept van de verpakkingsvrije winkel

Tegenwoordig doen sommige bedrijven er alles aan om zo verantwoord en duurzaam mogelijk te ondernemen. Ze hebben zonnepanelen op het pand liggen, ruimtes worden verlicht met slimme LED lampen, ze stimuleren hun werknemers om met het openbaar vervoer naar hun werk te komen, en maken zoveel mogelijk gebruik van duurzame verpakkingen. Ook in sommige winkels, waaronder supermarkten, zie je deze ‘duurzaamheidsslag’ terug. Plastic wegwerpzakjes om groente en fruit in te doen worden vervangen door duurzame en herbruikbare tassen. Maar er zijn ook winkels die nog net een stapje verder gaan. Zij implementeren het concept van de verpakkingsvrije winkel. Ben je benieuwd wat een verpakkingsvrije winkels is, hoe verpakkingsvrij winkelen in zijn werk gaat en wat de voordelen hiervan zijn? Lees dan even verder! Want in deze blog nemen we jou mee in het concept van de verpakkingsvrije winkel.

Wat wordt verstaan onder een verpakkingsvrije winkel?

Een verpakkingsvrije winkel is een winkel waar geen gebruik wordt gemaakt van (vooral wegwerp) verpakkingen om de producten voor de consument in te verpakken. Het gaat in dit geval vaak om producten die je ook in een supermarkt kunt kopen. Dus om voedingsmiddelen. Vroeger ging men apart naar de bakker voor brood, de slager voor vlees en de groenteboer voor groente en fruit. En op de markt kon men terecht voor noten en gedroogde peulvruchten. Vandaag de dag kan dit gelukkig nog steeds. Het enige verschil met vroeger is dat het gebruik van wegwerp plastic verpakkingen tegenwoordig ontzettend normaal is geworden. Vooral in de supermarkten. Al neemt het gebruik dus wel iets af inmiddels, helaas belanden nog steeds te veel plastic verpakkingen in de zee, waardoor er onnodig veel dieren verstikken in deze plastic soep. Zodoende is de verpakkingsvrije winkel ontstaan.  

Verpakkingsvrij winkelen, hoe gaat dat in zijn werk?

Bij verpakkingsvrij winkelen neem je als consument zelf je eigen herbruikbare verpakkingen mee om je gekochte producten in te vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan een katoenen tasje voor brood, groente en fruit. Een weckpot voor producten als rijst, pasta, lijnzaad, havermout en muesli. Goed schoongemaakte kruidenpotjes voor diverse lekkere kruiden. En een grote glazen fles voor melk of versgeperst sinaasappelsap. Ben je vergeten om zelf je herbruikbare verpakkingen mee te nemen? Dan is dat vaak geen enkel probleem. Veel verpakkingsvrije winkels verkopen naast hun producten ook herbruikbare verpakkingen. Ook handig wanneer je zelf nog niet over een geschikte glazen weckpot beschikt bijvoorbeeld!

Wat zijn de voordelen van verpakkingsvrij winkelen?


Het grootste voordeel van verpakkingsvrij winkelen is dat je als consument op deze manier jouw steentje bij kunt dragen aan het milieu. Nu de aarde verder opwarmt en het klimaat meer en meer verandert, zien steeds meer mensen in dat het nu tijd is om hier een stokje voor te steken. Verpakkingsvrij winkelen is dan ook helemaal hot momenteel. Door verpakkingsvrij te winkelen kunnen we er samen voor zorgen dat die enorme berg afval kleiner wordt en dus minder belastend is voor het milieu. Ook bedrijven kunnen hun steentje bijdragen door verpakkingsvrij winkelen mogelijk te maken en aan te moedigen. Heb je een eigen winkel en zie je op dit moment nog geen mogelijkheid om verpakkingsvrij winkelen te implementeren? Zet dan in ieder geval alvast een stapje in de juiste richting door te kiezen voor duurzame verpakkingen. Bijvoorbeeld van Rotim verpakkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *