belang netwerken

Het belang van netwerken voor een ondernemer

Er wordt vaak gedacht dat ondernemen iets is wat je alleen doet, maar niets in minder waar. Een groot onderdeel van ondernemen is het vinden van en goed netwerk en elkaar naar nieuwe hoogtes helpen.

Wat je ermee kan

In principe is de taak van een ondernemer bewijzen dat je een concept succesvol uit kan voeren. Dit is een stuk makkelijker om te doen wanneer er allerlei deuren voor je open staan. En dat is in grote lijnen wat een netwerk voor je kan betekenen. Je zorgt dat mensen je kennen, vertrouwen en respecteren, in de hoop dat ze aan je zullen denken wanneer ze een oplossing voor een bepaald probleem zoeken dat jij op kunt lossen. Voordelen van een netwerk komen in alle vormen, zoals bijvoorbeeld:

  • Je krijgt informatie die anders nooit op je pad zou zijn gekomen. Bepaalde praktijkervaring of inzichten waar je jaren voor nodig hebt om ze te kunnen, kan je ook van iemand anders leren.
  • Als je een groot en divers netwerk hebt is het goed mogelijk om voor allerlei klusjes, opdrachten en taken goede deals en mensen te krijgen, wat veel kan schelen in de kosten.
  • Hoe breder jouw netwerk, hoe breder de naamsbekendheid van jouw onderneming(en).
  • Omringd zijn door andere ondernemers en ambitieuze vakmannen kan een enorme boost in motivatie en energie geven.

Niemand is te klein

Iedereen kan waarde toevoegen aan je netwerk. Laat geen mensen aan je voorbijgaan omdat je alleen maar oog hebt op contact met dat ene grote bedrijf. Des te meer je groeit, hoe makkelijker het is om door de rangen te klimmen. Begin dus klein en zet dat voort naar iets groots.

Beteken wat voor je netwerk

Verwacht niet dat een netwerk alleen maar gratis hulp is, maar doe zelf ook dingen terug. Bied je aan voor bepaalde diensten, refereer en adviseer andere bedrijven rond om hen te helpen, regel mogelijke kortingen of deals voor vertrouwde mensen. Zo zullen zij veel beter over jou denken en sneller de neiging voelen om jou aan te raden aan andere mensen, en zo jouw netwerk weer verder uit te breiden. Voor wat hoort wat, maar dan heb je ook wat.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan opĀ Zakelijketips.nl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *