Financiën: Voor (startende) ondernemers en ZZP-ers

Het opstarten van een bedrijf of als ZZP-er aan de slag gaan zijn beide grote keuzes die niet zomaar gemaakt worden. Daarvoor moeten veel afwegingen gemaakt worden om het voor jezelf overzichtelijk en rendabel te houden. Het goed opzetten en de verwerking van financiële overzichten is daar onderdeel van. Ga je dit zelf doen, of laat je dit doen door een boekhouder? Nog een afweging die je moet maken! Als startende ondernemer en ZZP-er komen er dan ook ontzettend veel dingen op je af in het begin. Natuurlijk moet je investeren om een goede start te kunnen hebben, maar het geld moet wel slim geïnvesteerd worden. Daarom is het slim om alle opties te onderzoeken en de optie te kiezen die het beste bij jouw budget en wensen en behoeften ligt. Boekhoudprogramma’s zijn dan ook vaak interessant voor starters en ZZP-ers omdat deze in verschillende vormen en maten te verkrijgen zijn.

Ondersteuning op het internet

Bij het opstarten van een eigen bedrijf of wanneer jij je inschrijft als ZZP-er sta je er echt niet alleen voor. In de praktijk sta je er op het begin (vaak) wel alleen voor, maar je moet in je hoofd houden dat er ontelbaar veel mensen je voor zijn geweest. Er is daarom ook veel informatie te vinden op het internet omtrent het opzetten van een bedrijf, het regelen van je financiën, belastingaangifte etc. Het vergelijken van ervaringen en kennis is dan ook aan te raden voor iedereen die niet alle kennis omtrent ondernemen bezit. Vooral als je moeite hebt met je administratie opzetten zijn er programma’s en websites die je hierbij kunnen helpen. Het vergelijken en toetsen van deze programma’s op functionaliteit en prijs kunnen ervoor zorgen dat je met een gerust én geïnformeerd hart kan beginnen met je onderneming!

Tip: Durf om hulp te vragen!

Zoals eerder genoemd is het opzetten van je eigen onderneming een flinke stap. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je op de weg  van ondernemen tegen problemen aanloopt. Als je gaat ondernemen ben je vaak in bepaalde aspecten onderscheidend of ben je juist specialist op een bepaald gebied. Dit betekend niet dat je van alles af moet weten. Er zijn veel bedrijven/mensen die vrijblijvend advies aan bieden op verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld op financieel gebied. Laat je dan ook helpen op vlakken waar je niet alle kennis van hebt. Zo voorkom je veel verspilde uren en kan je een stuk efficiënter werken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *