Een correctie sommatiebrief: wat staat erin?

Niet betalende klanten? Niet is vervelender, je werkt immers hard voor je geld. Hier wil je dan ook niet lang op wachten en zeker niet met lege handen staan. Toch krijgen veel ZZP’ers, MKB’ers en andere bedrijven regelmatig met wanbetalers te maken. Het kan uiteraard om een vergissing gaan, maar het doet zich ook voor dat consumenten of bedrijven de factuur niet willen betalen. Dan loont het om een sommatiebrief naar de betreffende persoon te versturen. Hierin geef je op dwingende toon aan dat je de betaling wilt ontvangen, uiteraard binnen de hiervoor gestelde termijn. Het schrijven van een correcte sommatiebrief luistert echter nauw. Wat er precies in een sommatiebrief hoort te staan, lees je in dit artikel.

Wet Incassokosten

Een correcte sommatiebrief moet volgens de Wet Incassokosten aan een paar voorwaarden voldoen. Zo dient het volgende te worden opgenomen: 

  • Hoofdsom. In de sommatiebrief moet de hoofdsom worden opgenomen. Het gaat hierbij om de hoogte van het bedrag van de dienst/het product dat is afgenomen. Daarnaast dient een bewijs te worden geleverd, bijvoorbeeld de niet-betaalde factuur. 
  • Termijn. Ook de betalingstermijn moet in de brief worden opgenomen. Dit is vaak 14 dagen. De betalingstermijn gaat in op de dag waarop de brief wordt ontvangen. 
  • Incassokosten en wettelijke rente. Indien betaling uitblijft, moet worden aangegeven dat er, naast de hoofdsom, ook incassokosten moeten worden betaald, evenals de wettelijke rente die hierbij hoort. 
  • Incasso-advocaat. Als laatste geef je aan dat als de betaling uitblijft, de vordering uit handen wordt gegeven aan een incasso-advocaat. 

Vordering op particulier of bedrijf?

Let er goed op voor wie de sommatiebrief bedoeld is, immers gelden er andere regels voor particulieren en bedrijven als je een vordering wilt innen. Zo zijn particulieren niet meteen incassokosten verschuldigd; pas nadat zij een 14 dagen brief hebben ontvangen en niet binnen de daarin gestelde termijn betalen. Bedrijven echter, zijn wel direct incassokosten verschuldigd als zij de factuur niet (tijdig) betalen. Er gelden dus strengere regels voor bedrijven ten opzichte van particulieren. 

Sommatiebrief laten schrijven

Uiteraard kun je zelf een sommatiebrief schrijven, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een incassobureau. Het voordeel van uitbesteden is dat je zeker weet dat er een correctie sommatiebrief wordt gestuurd. Daarnaast betaal bij veel incassobureaus alleen als het bureau resultaat boekt. No cure no pay incasso noemen we dit. Wel zo prettig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *