Je salarisadministratie bijhouden is cruciaal voor een efficiënt en doorstromend bedrijfsbeleid. Je bent namelijk verplicht om deze administratie van je werknemers bij te houden. Echter, hoe groter je bedrijf wordt, hoe gecompliceerder deze administratie kan worden. In dit artikel geven we je daarom vier tips voor hoe jij als werkgever een professioneel salarisadministratie kan opstellen en bijhouden.
Kies voor zelf doen of uitbesteden
De keuze voor het zelf doen of uitbesteden salarisadministratie, is afhankelijk van de grootte van je bedrijf. Zo heeft een klein bedrijf bijvoorbeeld tijd nodig om te investeren voor het bedrijf. Hierdoor kan het een optie zijn om de administratie van de salarissen uit handen te geven. Daarnaast kunnen ze ook als reden hebben om het beleid juist in eigen handen te houden, doordat het aantal werknemers niet zo groot is. De keuze is erg persoonlijk en verschilt per bedrijf. Wanneer je gebruik maakt van een platform voor het bijhouden van de salarissen, kun je dit door middel van een SAP koppeling koppelen aan andere programma’s voor je bedrijf. Op deze manier kun je al je gegevens vanuit één centraal punt beheren.
Zorg dat je aan de wettelijke eisen voldoet
De Belastingdienst heeft een aantal wettelijke eisen opgesteld waaraan de salarisadministratie moet voldoen. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent. Op de website van de Belastingdienst kun je hierover alle informatie vinden. Je moet ook op de hoogte zijn van administratieve verplichtingen, de inkomstenverhouding en de bewaarplaats, bewaartermijn en de controle van de salarisadministratie. Ook moet je je houden aan de privacywet AVG.
Hoe ga je de salarisadministratie bijhouden?
Je moet een keuze maken hoe je de salarisadministratie wilt bijhouden. Dit kun je doen door middel van handmatig invullen in een document of een kasboek. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een programma. Met een programma als Salure.nl worden al de salarissen van je werknemers bijgehouden in een handig overzicht. Dit scheelt je tijd en bovendien werkt het efficiënt.
Zorg voor toezicht en professionaliteit
Wanneer je besluit je administratie in eigen handen te houden, is het toch verstandig om minimaal één keer per jaar hier een specialist naar te laten kijken. Op deze manier weet je dat je aan alle eisen voldoet en krijg je eventueel tips voor verbetering. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je een jaaropgave maakt aan het einde van het jaar. Hiermee creëer je extra zekerheid en toezicht voor de eventuele foutjes die je gedurende het jaar kan maken.