Als mkb kun je gebruik maken van diverse subsidies. Maar we snappen heel goed dat het lastig is om erachter te komen voor welke subsidie je wel of juist niet in aanmerking komt. Daarom laten veel mkb’ers het links liggen. Toch ben je dief van je eigen portemonnee als jij denkt dat je als mkb’er geen extra subsidies kunt krijgen. In dit artikel vertellen we je welke subsidies voor je klaar liggen.
Waarom is het zonde als je subsidiekansen niet benut?
Veel bedrijven laten kansen voor subsidie (onbewust) links liggen. Toch is het algemeen bekend dat er veel subsidie beschikbaar is. Door het niet te gebruiken lopen bedrijven dus veel geld mis. Geld waar deze mkb-ondernemingen wel gewoon recht op hebben.
Hierbij gaat het om geld dat is vrijgemaakt om bedrijven te ondersteunen bij bijvoorbeeld innovatie of toekomstige beroepsbevolking opleiden. Wanneer je als bedrijf op deze punten wilt groeien, is het goed om financiële steun aan te pakken.
Welke redenen zijn er om geen gebruik te maken van subsidie?
Dat mkb’ers geld laten liggen, komt deels doordat bedrijven niet alle subsidiekansen en -mogelijkheden overzien of scherp op een rij hebben. Logisch want er zijn veel onbekende subsidies die kansen bieden. Gelukkig heb je dit artikel gevonden. Hierin sommen we een aantal subsidies op die je als mkb’er in de gaten dient te houden.
Subsidies voor mkb
Subsidies kunnen je een fijne zet in de rug geven. Om te laten zien welke kansen je niet mag laten liggen, hebben we drie interessante subsidies opgezocht:
- De WBSO subsidie: WBSO staat voor Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk. Deze fiscale stimuleringsregel is een subsidie voor innoverende bedrijven in Nederland. Er is ruim 1.3 miljard euro vrijgemaakt om ondernemers te laten groeien. Laat deze kans dus niet liggen om te innoveren. Hier kun je een WBSO subsidie aanvragen
- De SLIM regeling: de SLIM-subsidie staat voor Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het Mkb. Deze subsidie is van toepassing op allerlei projecten op het gebied van scholing en ontwikkeling. Wanneer je veel inzet op scholing en ontwikkeling, dan kom je misschien wel in aanmerking voor de SLIM-subsidie. Hier kun je de SLIM regeling aanvragen.
- De MIT subsidie: als derde de MIT-subsidie, volledig de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Deze subsidie moedigt technologische vernieuwing aan. Het is namelijk een regeling voor mkb’ers die werken aan technologische producten die leiden tot nieuwe diensten, producten en nieuwe processen.
Er is dus veel mogelijk als mkb’er. Maar toch is het soms lastig om te beginnen met het aanvragen van subsidie. Gelukkig zijn er tal van bedrijven die je hiervoor met consultants kunnen helpen. Zo loop jij geen subsidie mis.