We merken het steeds vaker, alles wordt duurder. Dat ons geld minder waard wordt is geen nieuws. Maar hoe hard neemt onze koopkracht eigenlijk af? Uit recente cijfers kunnen we aflezen dat de het huidige inflatiepercentage op 5,6% ligt. Dit komt door de rap stijgende energieprijzen. In het begin van de crisis gingen deze prijzen omlaag waardoor het inflatiecijfer relatief laag daalde onder de 1%. Nu de energieprijzen hard omhoog worden geschroefd is het stijgende inflatiecijfer ook in verhouding erg hoog gezien het vorig jaar nog erg laag lag.
Wat kan je tegen inflatie doen?
Om je koopkracht te beschermen zal je ervoor moeten zorgen dat je inkomsten en je spaargeld meestijgen met het inflatiecijfer. Wanneer het inflatiecijfer 5% is en je spaargeld stijg met 5% of meer hoef je je niet zo druk te maken. Je zal in dat geval namelijk ook met de stijgende prijzen net zoveel of meer van je spaargeld kunnen kopen. Ook kan je ervoor zorgen dat je inkomen meestijgen. Echter is een loonsverhoging van 5,6% een onrealistisch hoog percentage voor de meeste bedrijfstakken. Om ervoor te zorgen dat je koopkracht niet af neemt zal je dus echt zelf je spaargeld aan het werk moeten zetten.
Hoe laat je jouw geld voor je werken?
Er zijn verschillende manieren om rendement te behalen op jouw spaargeld. Zo kan je kiezen voor een veilige investering in een index fonds. Dit kan bijvoorbeeld een ‘mandje’ zijn met aandelen van goed presterende bedrijven. Zo investeer je niet al je spaargeld in 1 bedrijf wat het goed moet doen maar in meerdere bedrijven die goed presteren. Als je meer rendement over je spaargeld wilt behalen kan je ook overwegen een investering in Bitcoins en altcoins te doen. Dit zijn digitale eenheden waarmee betaald kan worden. Een van de voordelen van deze digitale valuta is dat ze in de meeste gevallen niet kunnen worden bijgemaakt.