Wat is crypto? Uitleg door Knaken.nl

De crypto technologie is al enige jaren volop in ontwikkeling en groeiende in populariteit. Sommige mensen houden zich er dagelijks mee bezig maar voor anderen is het nog onbekend terrein. Daarom is dit blog geschreven om jou wegwijs te maken in de wereld van crypto. Wat is crypto en wat maakt het eigenlijk mogelijk. Wat is de blockchain en hoe kom je nou eigenlijk aan crypto?

De werking van crypto

Cryptovaluta is een digitale geldeenheid die gemaakt is met behulp van computersoftware welke het mogelijk maakt om veilig bepaalde geldtransacties en eigendommen te verhandelen. 

De meeste bekende binnen crypto is natuurlijk de Bitcoin welke gevormd wordt door de blockchain technologie. Deze technologie beschermt je tegen fraude dankzij het registreren van transacties en het valideren ervan door unaniem vast te leggen wie nou precies wat bezit. De openbare blockchains zijn over het algemeen gedecentraliseerd, wat inhoud dat deze te werk gaan zonder dat er een centrale autoriteit als de bank of de overheid aan te pas komt. 

De definitie van crypto

De term cryptovaluta komt van de cryptografische processen die de ontwikkelaars van de crypto hebben ontworpen om de fraude te bestrijden. De blockchain heeft het namelijk mogelijk gemaakt om problemen met digitale valuta zoals het dubbel uitgeven van deze geldsommen te voorkomen. 

De soorten crypto

De crypto valuta’s zijn er in vele varianten welke ook wel munten of tokens genoemd worden. Dit is afhankelijk van hoe de crypto gebruikt wordt. Bepaalde crypto zijn namelijk bedoeld als ruilmiddel terwijl andere een waarde opslag als functie hebben of het doel hebben om computernetwerken te helpen bij het uitvoeren van financiële transacties. 

Het maken van crypto

Een van de meest voorkomende wijzes waarmee het digitale geld oftewel crypto gemaakt wordt is door het proces genaamd mining. Mining is over het algemeen een intensief proces wat veel energie en kracht van je hardware vraagt. Mining is het continue oplossen van complexe puzzels met als doel de authenticiteit van een transactie op een netwerk te verifiëren. Hier staat een beloning tegenover van nieuwe crypto valuta voor degene die de puzzel als eerste opgelost heeft. De andere cryptomunten gebruiken diverse methodieken om tokens aan te maken en te verspreiden, welke over het algemeen minder energie en een kleinere impact op het milieu hebben. 

Het verkrijgen van crypto

Om aan crypto te komen zijn er vele manieren ontworpen, waarde de meest toegepaste manier via een gecentraliseerd platform verloopt. De meeste mensen verkrijgen crypto door het te kopen, via een crypto beurs of een ander die over crypto bezit. Deze platformen die ook wel exchanges of beurzen genoemd worden, fungeren als een derde partij die toezicht houden op de transacties die klanten doen en waarvoor men betaald. Een exchange biedt crypto’s aan tegen markttarieven en men verdient geld via de vergoeding die betaald wordt wanneer iemand een crypto zoals cardano kopen gaat. Je betaald als het ware voor de diensten waarvan je gebruikt maakt. 

In de meeste gevallen dien je eerst geld op je exchange account te storten die via je bank of creditkaart uitgevoerd kunnen worden. Voor degene die reeds in het bezit is van crypto, is het mogelijk om deze vanuit de digitale portemonnee of het platform over te boeken, zodat je vervolgens andere crypto munten zoals Litecoin kopen kunt. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat niet iedere crypto verruild kan worden met een andere, dit is mede afhankelijk van welk platform je gebruikt als crypto belegger. Daarnaast zijn de kosten van uitwisseling per platform anders, wat onder andere bepaald wordt door wat je koopt en hoe je de crypto koopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *