Wat is bitcoin mining? En hoe werkt het?

Tijdens “mining” ontstaan er nieuwe bitcoins die worden uitgegeven door het Bitcoin netwerk zelf. Bitcoin mining is simpel gezegd het vastleggen van de transacties die in het Bitcoin netwerk plaatsvinden op de blockchain van Bitcoin. In ruil voor het minen maken de beste miners kans op nieuwe bitcoins. Om zelf bitcoin te minen heb je geavanceerde hardware nodig. Op Miners.nl kan je deze hardware kopen, in de webshop vind je een ruim assortiment Bitcoin miners.

Blockchain

Bitcoins minen doe je op de blockchain. Om te beginnen moeten we natuurlijk even kort wat vertellen over de blockchain. Blockchain is het decentrale, digitale kasboek waar alle transacties van de cryptocurrency Bitcoin worden vastgelegd. Iedereen die de Bitcoin software heeft draaien bewaart daarvan een kopie van de blockchain. De blockchain bestaat uit zogenaamde blocks. Zo’n block is een verzameling van goedgekeurde Bitcoin transacties. Elk block is cryptografisch gekoppeld aan het voorgaande block om vervalsing in de keten te voorkomen. De blockchain wordt ongeveer elke 10 minuten langer omdat er een nieuw block bij komt.

Transacties vastleggen

Het vastleggen van de in de blockchain goedgekeurde transacties heet mining. Dit wordt gedaan door zogenoemde miners. Deze miners beschikken over de juiste grafische kaarten en/of speciale hardware om de ingewikkelde rekensom van de blockchain op te lossen. Is de miner de snelste om deze rekensom op te lossen dan mag hij een nieuw block toevoegen aan de blockchain. Het oplossen van deze rekensom wordt ook wel het “vinden” van een nieuw block genoemd.

Block difficulty

De beloning in Bitcoin zorgt ervoor dat het interessant is om Bitcoins te minen en daarmee het Bitcoin netwerk te beveiligen. De beloning bij minen wordt ook wel de “block-reward” genoemd. De moeilijkheid van deze som wordt zodanig gereguleerd dat het hele netwerk van Bitcoin nooit meer dan een vastgestelde hoeveelheid bitcoins per dag wordt gemaakt. Hoe meer hardware er wordt ingezet, hoe moeilijker het oplossen van de som.

Blijf ondertussen ook op de hoogte van het laatste businessnieuws!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *