Als u geld over heeft, kunt u het veilig thuis in een kluis leggen. Op de lange termijn zal dit geld echter minder waard worden door de inflatie. Alle producten om u heen worden duurder en uw geld in de kluis blijft hetzelfde. Op de lange termijn kunt u dus minder kopen met hetzelfde geld. U kunt er ook voor kiezen om uw geld te investeren. Op de investering hoopt u een rendement te behalen, zodat het geld meer waard wordt. Dit kan op verschillende manieren. In het algemeen geldt: hoe hoger het rendement, hoe groter het risico. Investeren kan op verschillende manieren. U kunt uw geld investeren in bijvoorbeeld onroerend goed, maar er zijn ook andere manieren om te investeren Voorbeelden hiervan zijn het beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en nog veel meer.
Aandelen?
Voordat u gaat beleggen, is het handig om uzelf af te vragen wat voor soort belegger u bent. Wilt u bijvoorbeeld een deel van uw geld beleggen om een pensioen op te bouwen? In dat geval is het raadzaam om niet te veel risico te lopen. Op latere leeftijd bent u immers afhankelijk van dit geld als bron van inkomsten. Als u geld heeft staan dat u niet direct nodig heeft, kunt u op een hoger rendement gokken door meer risico te nemen. Beleggen is nooit zonder risico, maar er zijn vormen van beleggen die veel minder risicovol zijn dan andere vormen van beleggen.
Hoe kan ik gaan beleggen?
Om te kunnen beleggen in aandelen heeft u een handelsrekening nodig. Met deze rekening kunt u aandelen kopen via brokers en deze ook verkopen. U kunt zo’n rekening openen bij verschillende aanbieders. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om zelf te kopen en te verkopen. U kunt uw belegging ook bij een bank of vermogensbeheerder onderbrengen. Zij bespreken dan de wensen met u en stellen op basis daarvan een plan op voor uw vermogen. U hoeft u geen zorgen meer te maken. Een tussenvorm is vaak ook mogelijk. U belegt zelf, maar krijgt advies van een partij die veel weet over beleggen.