Opties in de wereld van beleggen

Net als het hebben van bitcoins is het beleggen in aandelen tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Op de bank levert het geld immers toch niks op. Je kunt je geld dan investeren in stukjes van bedrijven, om vervolgens winst te krijgen. Ook zijn er verschillende opties mogelijk om deze winst extra groot te maken. In dit artikel vertellen we je daar alles over.

Wat is beleggen in opties?


Beleggen in opties is een methode om een hoog resultaat te boeken uit de schommelingen van de markt. Een optie is geen product, maar een recht. Je koopt het recht om bepaalde producten binnen de markt de kopen of verkopen, maar dan voor een op voorhand vastgestelde prijs. Een voorbeeld: je koopt een optie voor verschillende producten; in dit geval 100 aandelen bij diverse bedrijven. Vervolgens schommelt de markt heel erg, waardoor één van de aandelen sterk is gedaald in waarde. Je hebt dan het recht (de optie) om dat aandeel te verkopen voor de op voorhand afgesproken prijs, waardoor je minder verliest.

Soorten opties


Er zijn twee verschillende soorten opties; call en put. Call-opties zijn opties waarbij je het recht hebt om de onderliggende waarden, zoals aandelen, te kopen voor de vooraf bepaalde prijs. Wanneer aandelen dan flink stijgen, kun je ze kopen voor een lagere prijs, waardoor je al direct meer winst behaald.
De put-optie is een optie die je het recht geeft om waarden te verkopen voor de prijs die vooraf is vastgesteld. Dit is dus vooral gunstig als de markt daalt; zoals uitgelegd in bovenstaande voorbeeld.

Voordelen van opties


Opties zijn vak kleine investeringen die groots kunnen uitpakken, bijvoorbeeld doordat je een aandeel dat veel waard is voor een lagere prijs kunt aankopen (call-optie). Daarnaast kun je, als je ze op de juiste manier inzet, gebruiken om risico’s te verkleinen. Bijvoorbeeld door je aandelen te verkopen voor de vooraf vastgelegde prijs, terwijl de waarde flink is afgenomen (de put-optie).

Risico’s bij opties


Beleggen brengt nu eenmaal risico’s met zich mee; gebruik dus alleen geld dat je echt kunt missen. Zo kun je verlicht worden om onderliggende waarden te kopen of verkopen voor de vooraf bepaalde prijs. Wanneer de koersen dalen en de waarden minder worden, kun je verplicht worden om deze alsnog te kopen voor de afgesproken, hogere prijs (put-optie). Andersom kan het voorkomen dat de koersen juist stijgen en je verplicht bent om je aandelen te verkopen voor de afgesproken, lagere prijs (call-optie).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *