lange termijn beleggen

Minder risico? Beleggen op lange termijn

Beleggen op lange termijn is een vorm van investeren waarbij je soms wel jaren lang wacht op het rendement. Dit heeft een aantal sterke voordelen, waaronder dat het weinig tijd kost, en dat er niet enorm veel risico aan verbonden zit. Bij lange termijn beleggen kijk je vooral naar het bedrijf zelf en wat jij denk dat zij gaan bereiken in de toekomst.

Vertrouwen

Beleggen op lange termijn is vrijwel puur gebaseerd op vertrouwen in het bedrijf waar jij aandelen van koopt. Je legt een som geld in, en hoopt dat zij in de toekomst meer waard worden, door bijvoorbeeld populaire producten op de markt te blijven zetten en hoge verkoopcijfers te behalen. Hiervoor is vertrouwen nodig dat ze niet binnen een bepaalde tijd al stoppen, of worden overgenomen door een concurrent. Er is ook flink wat inzicht voor nodig, om te kunnen voorspellen welke technologie├źn of doorbraken ook echt succesvol gaan worden. Dit doe je door je te verdiepen in het bedrijf, te bekijken wat hun toekomstplannen zijn en hoe ze met de concurrentie vergelijken.

Minder risico

Uiteraard zit daar alsnog risico aan verbonden, maar omdat je zo lang de aandelen behoudt, is de kans groot dat er ergens in die 2 tot 10 jaar een moment is om goed te verdienen aan die aandelen. Zo kan een aandeel van een bedrijf na een bepaald schandaal diep kelderen, maar een paar jaar later weer marktleider zijn en zijn aandeelprijs hebben verdriedubbeld. Geduld hebben is hier dus extra belangrijk, en je moet je absoluut niet laten leiden door emoties. Ook wordt er in veel gevallen dividend uitgekeerd aan aandeelhouders, wat in principe een klein deel van de gemaakte winst van het bedrijf is. Dit komt jaarlijks, en beloont dus alleen de mensen die het aandeel langer vast houden.

Minder tijd

Een ander groot voordeel aan beleggen op lange termijn is dat je er niet veel tijd in hoeft te steken. Na het onderzoek dat je doet voordat je het aandeel koopt hoef je eigenlijk alleen nog maar af en toe het bedrijf in de gaten te houden, wat over het algemeen simpel en overzichtelijk werk is. Dit is heel anders dan de vrijwel fulltime bezetting van de korte termijn belegging stijl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *