crowdfunding

Ik ga starten, investeer in elkaar!

Sta je op het punt om een eigen onderneming te starten. Je hebt je ondernemingsplan opgesteld. Nu is alleen het start kapitaal om te investeren nog een vereisten. Er komt natuurlijk veel bij kijken. Maar zoals de meeste van ons weten, is het mogelijk om een krediet bij de bank aan te vragen. Echter wordt niet alles goedgekeurd of behoort onvoldoende leencapaciteit voor bijvoorbeeld zzp’ers tot de strengere voorwaarden.

Direct in contact
Gelukkig hebben we dankzij de opkomst van het internet, meer mogelijkheden beschikbaar. Een daarvan is crowdfunding. Deze wijze verloopt zonder een financiële tussenpersoon. Er ontstaat direct contact tussen investeerders en ondernemers. Voor investeerders levert het een mooi rendement op. Voor de ondernemers biedt het een start kapitaal om de onderneming te financieren, zonder een krediet bij de bank.

Via openbare platformen kan je als beginnende ondernemer een advertentie plaatsen om vanuit het publiek een financiering te bemachtigen. Stel een goed plan op, want daarmee staat of valt je succesvolle onderneming. Omdat het vrijwel altijd gaat om onbekende mensen, praten we over crowdfunding. Met allemaal kleine bedragen van investeerders kan je tegenwoordig dezelfde financiering ontvangen als voorheen bij de bank.

De vereisten
Aan de investeerders wordt een marktconforme rente aangeboden, dit is een hogere rente dan bij de meeste spaarrekeningen waardoor het voor particulieren ook interessant kan worden. Ook vindt er een strenge selectie plaats voor de ondernemers, omdat het om een investering gaat voor meerdere jaren.

Goed om te weten
Voor mkb-bedrijven is het niet meer weg te denken, plaats je project op een crowdfunding platform en laat potentiele investeerders jouw idee financieren. Een idee is meestal niet genoeg, biedt daarom je bedrijfscijfers aan, pitch je bedrijf en biedt extra zekerheid en vertrouwen. Maar het belangrijkste is wel dat de looptijd en rente in lijn lopen met de resultaten van het risico analyse. Een te lage rente levert ze vrijwel niets op. En bij een te hoge rente brengt het gevoelsmatig meer risico met zich mee. Het kan ook voorkomen dat een project niet slaagt voor een crowdfunding. Maar de voorwaarden zijn hier wel soepeler dan bij de banken.

De personen die in jouw plannen investeren zijn waardevol, ze kunnen jou gevraagd en ongevraagd advies geven over het bedrijf. Houdt daarom een open communicatie aan. Mocht het onverhoopt wat minder gaan, dan komt het bij hun niet als een grote verrassing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *