Hypotheken en het belang van een gezond huishoudboekje

Er wordt weleens geroepen dat ‘het financiële huishouden’ standaard onderdeel zou moeten zijn van het lespakket op middelbare scholen. Kort gezegd het leren overzien en beheren van je eigen financiële situatie. Zo worden jongeren al vroeg voorbereid op wat er financieel gezien op hun afkomt zodra ze gaan studeren en werken. En als je nagaat wat dat allemaal is, dan valt er zeker wat voor te zeggen.

Op naar zelfstandigheid

Want stel je voor. Je bent net afgestudeerd en klaar voor het zelfstandige leven. Een eigen plek, of het nu een appartement is of een huis, gekocht is of gehuurd, is dan iets waar veel jongvolwassenen reikhalzend naar uitkijken.

Tegelijkertijd is elke vorm van studiefinanciering een lening en daarmee een schuld. Werk is nog onzeker en online word je continu verleid om geld uit te geven (en als je het geld nog niet hebt vooral geld te lenen). Dit terwijl de huur- en huizenprijzen blijven stijgen en we midden in een economische recessie zitten.

Best wat factoren waar een gemiddeld huishoudboekje al vroeg tegen bestand moet zijn. En factoren die hypotheekadviseurs uiteindelijk toetsen om wel of niet een hypotheek te verstrekken en te faciliteren in die felbegeerde zelfstandigheid.

Ontdekken wat je (niet) kunt lenen

Hoewel je online makkelijk kunt uitrekenen wat je kunt lenen, zie je ook hier dat er al veel factoren vooraf getoetst worden. Zo vraagt de hypothekencalculator van MoneyWise of je een studieschuld hebt en hoe hoog deze is, of je rood kunt staan op je rekening en hoeveel, of je een creditcard hebt en wat de kredietlimiet is en of je andere schulden hebt en hoe hoog deze dan zijn.

Even voor de duidelijkheid: deze vragen komen dus na de vraag naar je inkomen. Uiteindelijk wordt alles doorberekend en zie je een schatting van wat je kunt lenen. Ben je alleenstaand, net afgestudeerd of zonder veel werkzekerheid, dan spat waarschijnlijk de droom naar een eigen stek ter plekke uiteen. Teleurstelling dus!

Leren voordat je een hypotheek aangaat

Hoe eerder je begrijpt wat er allemaal komt kijken bij dit soort financiële zaken, hoe beter je jezelf hierop kunt voorbereiden en bewust wordt van de gevolgen van je keuzes en hoe kleiner de kans op teleurstelling. Ik heb zelf op school geleerd hoe je een balans van een bedrijf moet lezen, wat afschrijvingen zijn en hoe je de verhouding tussen kort- en langlopende schulden afzet tegenover bezittingen. Maar niet hoe je jezelf goed voorbereid op een hypotheek en financiële zelfstandigheid.

Best bijzonder! Natuur speelt omgeving ook een rol en kan een goed rolmodel het verschil maken, tegelijkertijd kan extra scholing vooraf geen kwaad.

Werkend leren over hypotheken

Een andere goede manier om deze materie te leren begrijpen dan scholing of (eigen) ervaringen, is door zelf werk te gaan doen dat te maken heeft met hypotheken. Een aantal baanmogelijkheden zijn:

  • Hypotheekadviseurs
  • Hypotheekacceptanten
  • Financieel medewerker

Een baan in de wereld van hypotheken klinkt simpeler dan het is en dat is het ergens ook. Tegelijkertijd biedt de flinke digitalisering in dit vakgebied ook net afgestudeerden zonder al te veel werkervaring steeds meer kansen. Het werk verandert en daarmee ook wat je ervoor moet kunnen. Je hoeft lang niet altijd al een hypotheekexpert te zijn.

Wie weet leer je zo al werkend over lenen en het nemen van de juiste beslissingen voor een blijvend gezond huishoudboekje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *