Geld lenen; de voordelen van de huidige lage rente

De lage rentestand in ons land wordt door velen gezien als een onaangename situatie. Je krijgt immers nog maar nauwelijks iets van de bank cadeau als je spaart. Toch biedt de lage rentestand ook voordelen, namelijk als je zelf aan de andere kant van de streep staat. Wil je geld lenen, bijvoorbeeld om daarmee een woning te kunnen financieren. Maar waarom is de rente eigenlijk momenteel zo laag?

Een kwestie van vraag en aanbod

Zoals eigenlijk alles in onze economie is ook de handel in geld een kwestie van vraag en aanbod. Sinds het in 2008 slecht ging met onze economie, kozen veel mensen ervoor om wat extra geld te gaan sparen. Daardoor kwam er meer geld bij de banken binnen dan ze nodig hadden om kredieten te verstrekken. Ze kregen daardoor in feite een geldoverschot. En waarom zou een bank nog veel rente uitkeren, als ze zelf al voldoende in voorraad hebben? Dus daarom daalde de rente steeds verder en wordt zelfs nu in sommige gevallen al een negatieve rente berekend. Je moet dus betalen om te mogen sparen. Dat klinkt vreemd, maar het is wel logisch. De bank moet immers ook kosten maken en die zullen ergens op moeten worden verhaald. Toch zijn de banken terughoudend in het vaststellen van een negatieve rente, omdat ze daarmee het risico lopen klanten te verliezen.

Waarom is een lage rente gunstig?

•           Eigenlijk profiteren we er allemaal van. Want als de banken nauwelijks nog rente betalen, is het veel minder aantrekkelijk geworden om geld op te potten. Het gevolg is dat men er vaker voor kiest om het geld te investeren. Geld moet rollen, zo luidt het spreekwoord. Hierdoor wordt de economie gestimuleerd. En dat is gunstig voor iedereen.

 •           Koop je een woning, dan profiteer je van een lagere rentestand en betaal je dus minder voor je hypotheek. Realiseer je daarbij echter wel dat de huizenprijzen behoorlijk zijn gestegen, dus per saldo hoeft dit niet te betekenen dat je onderaan de streep geld overhoudt. Maar als de rentestand nog hetzelfde zou zijn als rond de millenniumwisseling, was je aanmerkelijk duurder uit geweest.

 •           Als ondernemer hoef je niet meer naar de bank voor een zakelijke lening. Je geeft gewoon zelf je eigen bedrijfsobligaties uit en hoeft de deelnemende partijen geen grote rentebedragen over te maken. Zo kun je nieuwe projecten financieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *