hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek

Heb je extra spaargeld, een schenking of erfenis ontvangen? Dan kan het erg aantrekkelijk zijn om extra te gaan aflossen op je hypotheek. Extra aflossen betekent simpel weg de schuld die je open hebt staan bij de bank sneller terug betalen dan in eerste instantie afgesproken. Echter verschilt dit per situatie of het ├╝berhaupt wel voordelig is voor jou. Zo kan je een boete krijgen als je teveel aflost op je hypotheek. Wij vertellen je alles wat je moet weten over extra aflossen op je hypotheek. Heb je alsnog vragen na het lezen van het artikel? Bekijk dan HypotheekAdvies.nl en vind een hypotheekadviseur die jou persoonlijk kan adviseren.

Hoeveel mag ik boetevrij aflossen

Als je van plan bent om extra af te lossen op je hypotheek kan het zijn dat je een boeterente moet betalen. Je mag bij de meeste hypotheekverstrekkers tussen de 10% a 20% boete vrij aflossen. Dit geld op jaarbasis. Het percentage word ook genomen van de hoofdsom van je hypotheek en niet van je huidige hypotheek. stel je sluit een hypotheek af van 250.000,- euro en je wilt extra gaan aflossen. Dan mag je maximaal 25.000,- euro per jaar aflossen als je een aflospercentage van 10% hebt. Een onafhankelijke adviseur kan je helpen bij het bekijken van jou mogelijkheden. Jou specifieke voorwaarden zijn ook terug te vinden in de hypotheekvoorwaarden of je hypotheekakte.

De voor- en nadelen van extra aflossen

De voordelen

  • Je hypotheekschuld wordt lager: De kans is ook kleiner dat je een restschuld overhoudt bij de verkopen van jouw woning
  • Je maandlasten dalen: Je betaalt een  rentepercentage over het openstaande hypotheekbedrag en niet over de koopsom van jouw woning. Hoe meer je aflost hoe minder je betaalt. 
  • Als je meer dan 30.000,- euro op je spaarrekening hebt betaal je jaarlijks vermogensbelasting. Dit geld kan je ook gebruiken om extra af te lossen. Hierdoor gaan niet alleen je maandlasten omlaag, maar vermijd je ook dat je jaarlijkse vermogensbelasting moet afstaan.

 De nadelen

  • Als je bijvoorbeeld van plan bent om je woning te gaan verbouwen, kan je je spaargeld misschien beter daarvoor gebruiken. Een hypotheekadviseur kan dit voor jou berekenen. Zo weet jij precies hoe jij je spaargeld het beste kan gebruiken voor jouw woning.
  • Als je extra aflost kan het gevolgen hebben voor je zorg- en kinderopvangtoeslag. Het bedrag van de toeslag wordt dan lager of stopt helemaal. Laat je daarom goed adviseren door een hypotheekadviseur.
  • Omdat je meer aflost worden ook je hypotheekrente lager. Dat betekent ook dat je minder belasting kunt aftrekken. Hou met deze genoemde aspecten rekening mee

Het kan lastig zijn om zelf te bepalen of extra aflossen voor jou gunstig is. Een hypotheekadviseur is hierin gespecialiseerd en kan jou alles vertellen over de verschillende mogelijkheden. Misschien kunnen jouw maandlasten wel flink omlaag. Laat je daarom altijd goed adviseren. Bekijk ons overzicht van hypotheekadviseurs om een hypotheekadviseur te vinden die aansluit bij jouw wensen.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op zakelijketips.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *