Een vakantiewoning kopen? Dit is alles wat je moet weten

De lockdown heeft de afgelopen jaren voor veel moeite gezorgd op diverse gebieden. Winkels, musea, pretparken en bioscopen zijn al maandenlang dicht en op vakantie gaan blijkt nog steeds lastig te zijn. Velen willen er het liefst even tussenuit met vrienden of familie, gezellig naar een huisje op de Veluwe of bijkomen in een bungalow aan het strand.

En dit kan, door middel van het aanschaffen van een vakantiewoning. Maar hier komen een hoop zaken bij kijken. Van de voordelen tot de nadelen, dit is alles wat je moet weten over een vakantiewoning kopen

Een waardevolle investering

Het is niemand ontgaan; de stijgende druk op de huizenmarkt. Alleenwonenden worden uit huis geforceerd om plaats te maken voor nieuwe gezinnen. Het aanbod aan huizen is daarnaast extreem laag, wat een sterk tekort aan woningen veroorzaakt. Koophuizen zijn bijna niet meer betaalbaar voor mensen met een doorsnee inkomen en daarbovenop verwacht de Rabobank dat deze prijzen in 2022 met 11,5% stijgen. 

Een vakantiewoning kopen klinkt wellicht als een vreemd idee in deze lastige tijden, maar in werkelijkheid is dit een zeer waardevolle investering. Zo kan je naar de woning wanneer het jou uitkomt, op ieder moment van het jaar. Je bent niet meer gebonden aan drukke vakantieperiodes, maar kiest je eigen momenten uit. 

Daarnaast kan de woning in veel gevallen onderverhuurd worden in de tijden dat je er niet in verblijft. Niet alleen de huizenprijzen stijgen. Boodschappen en andere levensmiddelen worden ook steeds duurder. Om in de tussentijd wat bij te kunnen verdienen, is het verhuren van je eigen vakantiewoning aan andere gezinnen een uitstekend idee. Dit levert een hoog rendement op, zelfs wanneer jij voor langere tijd geen gebruik maakt van de woning. 

Tot slot is er een ander praktisch voordeel verbonden aan een eigen vakantiewoning, en dat is de ligging. Je kunt een huisje uitzoeken op een park dat aan al jouw eisen met betrekking tot de woning voldoet. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over een vervelende omgeving of gebrek aan voorzieningen.

De keerzijde van een vakantiewoning kopen

De aanschaf van een vakantiewoning komt zeker niet zonder risico’s. In de huidige tijd speelt de pandemie een grote rol. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om de woning onder te verhuren, aangezien niet veel mensen het risico nemen om op vakantie te gaan. Daarnaast wisselt de vraag naar vakantiewoningen enorm. Afhankelijk van de schommeling van de markt, kan de vraag afnemen en betaal jij door zonder enige winst te maken.

Ook betaal je vaste kosten aan het vakantiepark naar keuze. Vakantiewoningen zijn in wat kan leiden tot hogere prijzen. Houd er dus rekening mee dat deze vaste kosten in prijs enorm kunnen oplopen vooral zonder verhuur.

Opkomende trend

Een vakantiewoning kopen is een opkomende trend en wordt ieder jaar populairder. In 2020 zijn er in Nederland ruim 7.300 vakantiewoningen verkocht, met een gemiddelde verkoopprijs van €172.000, een prijs die vergeleken met 2019 met 13,6% is gestegen. Deze prijzen blijven ieder jaar stijgen.

Ook wordt overbieden steeds populairder. Mensen zijn gehaaid en willen ver gaan voor een eigen vakantiewoning. Een prijs bieden die hoger ligt dan de oorspronkelijke verkoopprijs is niet meer dan normaal tegenwoordig. Het is van uiterst belang dat je er snel bij bent.

Kiezen uit een breed aanbod aan vakantiewoningen

Al met al blijkt een vakantiewoning kopen, mits je je voldoende inzet, een investering te zijn voor velen. Het kan leiden tot vele voordelen en veel plezier. Geïnteresseerd? Neem eens een kijkje naar het aanbod van verschillende aanbieders van vakantiewoningen. Veel vakantieparken liggen stuk voor stuk op toeristische plekken met voldoende voorzieningen in de buurt. Het aanbod reikt van huisjes in bosgebieden tot aan het strand en er is voor ieder iets wils. Wees er snel bij, nu het aanbod nog zo uitgebreid is, en wie weet bezit jij zometeen je eigen vakantiewoning!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *