Voor mensen die weinig tijd hebben of van zichzelf vinden dat ze niet voldoende verstand van beleggen hebben, is vermogensbeheer een prima optie. Bij vermogensbeheer, of beheerd beleggen, gaat een expert met jouw geld beleggen. Vooraf bespreken jullie alles over hoe het traject gaat verlopen. Bijvoorbeeld wat voor opbrengst je voor ogen hebt, en hoeveel risico je wilt lopen. Het zware werk wordt vervolgens door de vermogensbeheerder gedaan. Als het een beetje meezit met je beleggingen kun je dus lekker achterover leunen. Op het gebied van beheerd beleggen is er veel mogelijk.
Alles uit handen
Bij vermogensbeheer in de pure zin van het woord geef je alles uit handen. Dat wil zeggen dat jullie van tevoren afspreken hoeveel risico je wilt lopen, en uiteraard voor welk bedrag je wilt beleggen. Je kunt het ook over fondsen hebben. Als je bijvoorbeeld alleen in duurzame fondsen wilt beleggen, is dat mogelijk.
Bij deze vorm van beheerd beleggen heb je uiteraard regelmatig overleg over de voortgang van je aandelen. En je kunt zelf ook in de gaten houden hoe de koersen ervoor staan. De meeste vermogensbeheerders hanteren een minimum bedrag. Dit kan 10.000 euro zijn, maar in sommige gevallen ook 100.000 euro.
Een mixfonds
Vrijwel iedereen, op een ongeïnteresseerde multimiljonair na, houdt de koersen van zijn of haar aandelen in de gaten. Dat is logisch, omdat het om je vermogen gaat. Als je nog wat meer controle wilt hebben, is een mixfonds een goede keuze.
Hierbij bepaal je zelf je specifieke profiel. De vermogensbeheerder gaat daarna jouw keuzes in de praktijk brengen. Dit kan met allerlei fondsen. Bij een mixfonds krijg je geen extra advies over risico’s. Er wordt dus ook wel enige kennis van jouw kant verwacht.
Online beheer
Een andere optie is om je vermogen online te laten beheren. De naam zegt het al, alles gebeurt hierbij online. Dat houdt in dat het risico-advies online wordt gegeven. Net als de overleggen en het bepalen van de uiteindelijke strategie.
Het voordeel van online beheer is dat je alles vanuit huis kunt doen. Als je het fijn vindt om face-to-face contact te hebben met je vermogensbeheerder, is online beheer geen goede keuze.
Wat is het risico van beheerd beleggen?
Beleggen is altijd een risico. Dat is niet meer of minder als je voor beheerd beleggen kiest. Hoeveel risico je loopt, heb je zelf in de hand. Als je een hoog rendement wilt, loop je meer risico. Vermogensbeheerders hebben diverse pakketten. Met een offensieve strategie kun je het meeste rendement behalen.
Natuurlijk kun je ook een gespreid profiel kiezen. Daarbij kun je een deel van je vermogen met weinig risico beleggen. Dat levert dan hoogstwaarschijnlijk een minimum rendement op. Een (kleiner) deel van je vermogen kun je dan met wat meer risico laten beleggen. Als het veel oplevert is dat mooi meegenomen. En als het rendement tegenvalt, heb je nog altijd de opbrengst uit je laag risico beleggingen.