Bespaar belasting door te schenken

Een schenking aan je familie en vrienden doen terwijl je nog leeft, kan veel voldoening geven. Hiernaast is het een goede manier om belasting te besparen en de waarde van je nalatenschap zoveel mogelijk te behouden. Helaas vinden de meeste mensen het plannen van schenken een onbelangrijke taak. Daarom zijn wij hier om je het nut ervan in te laten zien.

Waarom schenken aan je kinderen en kleinkinderen?

Het blijkt dat je zoon, de computernerd, toch niet al die tijd op de bank met zijn laptop heeft verspild. Nu heeft hij een hele toffe mobiele app geprogrammeerd en werkt hij dag en nacht om zijn eigen bedrijf te lanceren. Je kleindochter wil haar master rechtsgeleerdheid halen – als ze het collegegeld maar kon betalen. Als je in staat bent om je kinderen of kleinkinderen financieel te helpen, heb je er misschien over nagedacht om hen geschenken achter te laten via het testament. Maar hoe zit het met het helpen met de behoeften die nu opduiken? Zou het voor jou fijner zijn – en nuttiger voor jouw kinderen – als je tijdens jouw leven zou kunnen geven?

Hoeveel bespaar je?

Je mag jouw kinderen jaarlijks €6.604 schenken zonder dat je daar belasting over moet betalen. Wanneer je wilt schenken aan kleinkind, mag je €3.244 geven per jaar. Als ouder mag je voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar ook eenmalig €26.881 schenken, of €55.996 voor een studie of €105.302 voor een eigen woning. Voor grootouders geldt alleen de regel voor de eigen woning.

Maar goed, hoeveel bespaar je nu eigenlijk? Stel je schenkt jouw kind 10 jaar achter elkaar €6.000. Dan betaal je hier geen belasting over. Wanneer je jouw kind in één keer de volledige €60.000 schenkt, betaal je over €33.119 10% belasting. Dat is dus maar liefst €3.311,90. Dat is zonde!

Aangezien er voor grootouders geen eenmalige vrijstelling is, scheelt het voor hen nóg meer. Stel je schenkt jouw kleinkind vijf jaar lang €3.000, dan is dat in totaal €15.000. Wanneer je dit in een keer doet, betaal je over €11.756 18% belasting. Dat komt neer op €2.116,08.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *