Beleggen in CFD is misschien iets waar je nog nooit van hebt gehoord. Maar CFD is een snelgroeiende beleggingscategorie die bijzonder winstgevend kan zijn. Dankzij het hefboomeffect kan je door beleggen in CFD’s met een heel klein bedrag een veel grotere investering aangaan dan bij traditioneel beleggen. Een kleine koersstijging kan daarom erg winstgevend zijn. Hieronder vind je meer uitgebreidere informatie over beleggen in CFD.
Wat is een CFD?
CFD staat voor Contract for Difference. Wanneer je een CFD aangaat, koop je niet het aandeel, maar ga je een verplichting aan, die contractueel wordt vastgelegd, om later het verschil af te rekenen. Zo’n contract sluit je af bij een online broker. Bij CFD’s wordt eenvoudig belegt in grondstoffen, obligaties en valuta. Door de hefboom van een CFD-broker ontstaat er een verschil tussen de CFD en eerdere genoemde beleggingsproducten.
Het is essentieel om te onthouden dat je bij CFD dus indirect kan beleggen in diverse beleggingsproducten waarbij je inspeelt op een stijging of daling van het onderliggende product. Daarnaast ben je zelf geen eigenaar, waardoor je kan profiteren van prijsdalingen en stijgingen zonder hoge kosten.
Beleggen in CFD: voordelen
Het beleggen in CFD kan een hoop voordelen opleveren. Ten eerste zijn de transactiekosten lager ten opzichte van beleggen in aandelen. CFD-brokers zijn namelijk goedkoper dan normale brokers, doordat je bij CFD’s met een spread betaalt. Zo’n spread is ook interessant voor actieve beleggers, omdat een vaste prijs per transactie doorgaans een stuk hoger ligt. Daarnaast geeft een spread duidelijkheid weer, wanneer iets winstgevend is.
In theorie koop je dus gewoon obligaties, aandelen of andere beleggingsproducten maar merk je niet dat je in CFD belegt. De koers veranderd niet en je ontvangt ook dividend over de CFD-aandelen. Het voordeel is dat je als particuliere belegger 24 uur per dag kan handelen en daardoor niet afhankelijk bent van de openingstijden van de beurs.
Zoals eerder genoemd ontstaat bij CFD beleggen een hefboomeffect. Met een hefboom van een broker kan je van een klein bedrag een aanzienlijk bedrag maken. Bijvoorbeeld een hefboom van twintig zorgt ervoor dat een koerswijziging twintig keer zo sterk wordt. Echter, geld dit natuurlijk ook voor negatieve koerswijzigingen.
Beleggen in CFD: nadelen
Natuurlijk zit er ook een keerzijde aan beleggen in CFD. Doordat je indirect belegt heb je geen stemrecht binnen het bedrijf. Daarnaast kan het onderliggende beleggingsproduct snel in waarde dalen door het hefboomeffect van de broker. Om te voorkomen dat je je vermogen in een keer kwijtraakt kan je van tevoren een stop-loss afspreken. Hierbij maak je een afspraak over wat je maximaal kan verliezen. Hierdoor beperk je dus je verlies.
CDF-broker
Er zijn grote verschillen tussen CFD-brokers. Via CFD-brokers worden verschillende waardes aangeboden voor handel zoals grondstoffen en valuta. Er zijn ook een aantal brokers die handelen in individuele aandelen, maar dit zijn vaak bekende en grote multinationals. Bij individuele aandelen heb je vaak een laag hefboomeffect. Het hefboomeffect tussen brokers kan daarom sterk variëren en ligt meestal tussen de 10 en de 400.