Zaalschoenen zijn zo ongeveer het belangrijkste onderdeel van je outfit als je een zaalsport beoefent. Dat weet elke indoor sporter! Denk aan basketbal, volleybal, korfbal en handbal; waar zouden deze atleten zijn zonder goede sportschoenen voor binnen? Juist in de zaal is het dragen van daarvoor bestemde schoenen van groot belang. De zaal is een specifieke ondergrond met andere kenmerken dan een (kunst)grasveld. Daarbij komt dat zaalsporten zeer explosief zijn en andere bewegingen kennen dan bijvoorbeeld voetbal of tennis. Hoe dragen zaalschoenen er dan aan bij om steeds topprestaties neer te zetten?
Zaalschoenen en grip
Schoenen voor in de zaal, ongeacht voor welke sport, kennen veel overeenkomsten. Dat komt natuurlijk door de harde en gladde ondergrond. Een zaalvloer in een sporthal is meestal gemaakt van hardhout. Een belangrijk onderdeel van zaalschoenen is daarom de grip. De razendsnelle sprints, explosieve sprongen en zijwaartse bewegingen eisen veel van het lichaam. Juist omdat een zaalsport een relatief klein veld heeft, moet je snel kunnen reageren. Daarbij is grip immens belangrijk. Je wilt natuurlijk wel overeind blijven als je een allesbepalende wedstrijd speelt. Zaalschoenen hebben daarom de beste grip door een speciaal profiel aan de onderkant van de zool. Ze laten bovendien geen strepen op de vloer achter. En je weet hoe blij de sporthalconciërge daar mee is..
Demping essentieel bij zaalschoenen
Demping is een ander onderdeel dat bij zaalschoenen veel aandacht krijgt. Zo’n harde vloer geeft namelijk niet zo mee als een (kunst)grasveld. Om je enkels en knieën goed te beschermen, is het opvangen van schokken geen overbodige luxe. Daarom wordt er in de meeste zaalschoenen gewerkt met foam. Dit materiaal geeft ultieme demping en draagt bij aan ondersteuning en stabiliteit. Zaalsporten en de korte, heftige bewegingen, kunnen een flinke impact hebben op je gewrichten.
Voor goede prestaties in het veld zijn grip en demping dus de belangrijkste factoren van goede zaalschoenen. Er zijn korfballers die voor basketbalschoenen gaan of volleyballers die de voorkeur geven aan handbalschoenen. Het grootste verschil zit in de positie waar je speelt. Een point-guard in het basketbal heeft andere taken en kwaliteiten dan een verdedigende libero in het volleybal. Houd er dus rekening mee welke functie in het veld jij vervult, dan is het kiezen van goede zaalschoenen niet zo lastig.