Of u nu flyers, folders, brochures, catalogi, magazines of brievenbusreclame wil laten bedrukken, het is allemaal mogelijk! Vaak vermelden drukkerijen welke druktechnieken ze gebruiken, maar weet u wat ze inhouden? Drukwerk heeft een enorme variëteit aan productsoorten, formaten en kwaliteiten. De specificaties bepalen welke druktechniek het meest passend is voor uw uitgaven. In dit artikelen worden vier verschillende soorten druktechnieken beschreven.
1. Vellen-offset
Is uw oplage hoger dan 1.000 exemplaren, dan wordt vellen-offset vaak als meest voordelige druktechniek gekozen. Een ander belangrijk criterium is de omvang. Hiermee worden het aantal pagina’s bedoelt. Het is wel belangrijk dat ieder exemplaar 16 pagina’s of meer moet bevatten. Voor kleinere formaten is een hogere oplage noodzakelijk voor een efficiënte productie in de vellen.
2. Rotatie-offset
Bij de rotatie-offset druktechniek wordt er gebruik gemaakt van een rotatiepers. In tegenstelling tot de vellen-offset techniek wordt er gedrukt op papier aan een rol in plaats van op losse vellen. Rotatiedrukwerk bevat in tegenstelling tot vellendrukwerk ook meer glans. Hierbij moet u ook denken aan 10.000 of meer exemplaren.
3. Diepdruk
De druktechniek diepdruk kenmerkt zich door het gebruik van een drukplaat waarin kleine verdiepte uitsparingen de inkt vasthouden. Deze druktechniek is ontstaan rond het jaar 1450. In dit jaar begonnen zilver- en goud smeden hun smeedwerk te voorzien van elegante gravures.
4. Digitaal drukwerk
Bij digitaal drukwerk kunt u denken aan producten zoals ansichtkaarten, visitekaartjes en stickers. Bij deze druktechniek worden er geen drukplaten gemaakt. Het grote verschil met offset drukwerk is dan ook dat er geen opstartkosten gemaakt hoeven te worden. Hierdoor is de druktechniek ‘digitaal drukwerk’ erg geschikt voor drukwerk in kleinere oplages.