Welk type kattenluik is het best?

Katten zijn hele lieve diertjes waarmee je lekker kan knuffelen. Maar ze zijn ook heel zelfstandig. Zo houden ze zichzelf schoon en laten ze zichzelf uit. Als ze honger krijgen kunnen ze altijd de weg naar huis terugvinden en kunnen ze door het kattenluik bij hun voerbak komen. Als je pas een kat hebt gekocht raad ik aan om zo’n kattenluik te installeren. Er zijn alleen verschillende soorten kattenluiken beschikbaar om uit te kiezen. Hieronder zullen de soorten uitgelegd worden zodat jij een goede keuze kan maken voor jouw kat.  

Traditioneel kattenluik

Dit is het eerste model kattenluik en daarmee ook het meest simpele. Dit type kattenluik gaat beide kanten open als de kat er tegenaan duwt. Een goede manier voor de kat om het huis binnen te komen dus. Het nadeel is alleen dat het luik ook werkt bij vreemde katten die het huis binnen willen komen en dit is natuurlijk heel vervelend. Dit type kattenluik is daarom niet ideaal als je in een gebied met veel katten woont. 

Kattenluik met magneet 

Dit type kattenluik wordt bediend via een magneet dat aan de halsband van de kat is bevestigd. Wanneer de kat dicht genoeg in de buurt is zal het kattenluik magneet het luik ontgrendelen waardoor de kat naar binnen kan. Het probleem is alleen dat andere katten met een magneet aan hun halsband mogelijk ook binnen kunnen komen. Deze kattenluiken helpen heel goed om zwerfkatten buiten te houden. Maar de kans bestaat dat de kat van de buren op de bank zit.  

Kattenluik met sensor

Een kattenluik met sensor is het derde type kattenluik. Deze kattenluiken zijn de beste methode om te voorkomen dat andere katten het huis binnenkomen. De sensor zal namelijk alleen reageren op voorgeprogrammeerde microchips. Je hoeft dus alleen je kat te chippen en het te koppelen aan het luik. Dit type kattenluik is overigens ook zeer geschikt voor huizen met meerdere katten aangezien het verschillende microchips kan onthouden.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *