Wat te doen bij geluidsoverlast

Wat moet je doen bij geluidsoverlast? Als je te maken hebt met geluidsoverlast buren dan is het verstandig om stappen te ondernemen. Het is immers van essentieel belang dat je gedurende de nacht voldoende slaap kan krijgen en niet gestoord wordt door het lawaai van de buren. Overdag kan er ook sprake zijn van geluidsoverlast en dit kan tevens nare gevolgen hebben. Daarom is het van groot belang om ten eerste te weten wat geluidsoverlast is en vervolgens actie te ondernemen. Er zijn immers bepaalde stappen die je kan volgen waardoor je geluidsoverlast op kan lossen.


Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Het is soms moeilijk om te achterhalen wanneer er nou sprake is van geluidsoverlast. De meeste mensen in Nederland wonen dicht op elkaar als gevolg van een dichtbevolkt land. Hierdoor is het onmogelijk om geen geluid te horen bij de buren. Echter zijn er wel bepaalde regels in Nederland waardoor je objectief vast kan stellen dat er sprake is van geluidsoverlast. Overdag moet er sprake zijn van 35 decibel aan geluid, in de nacht ligt de grens hiervoor op 25 decibel. Er bestaat een verschil hiertussen aangezien mensen gedurende de nacht recht hebben op een extra rustige omgeving zodat ze kunnen slapen. Aan de hand van geluidsmeting kan je achterhalen of de genoemde grenzen worden overschreden door de buren.


Actie ondernemen

Indien je hebt vastgesteld dat er sprake is van geluidsoverlast door de buren dan is het mogelijk om een aantal stappen te ondernemen. Afhankelijk van de situatie waarin je zit kan je bepalen om in actie te komen in je eentje of samen met anderen. Als er immers meerdere mensen last hebben van het geluid dan kan je samen actie ondernemen. Vervolgens is het belangrijk om contact op te nemen met de buren die de geluidsoverlast veroorzaken en ze hierop aan te spreken. Indien je hierna geen gehoor krijgt dan kan je besluiten om de politie of de woningcorporatie  in te schakelen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *