Het keurmerk CBW

Wat te doen als klant, bij een faillissement?

Wil je een kostbare aankoop doen of heb je dat al gedaan? In dat geval ga je er vanuit dat het aan je verwachtingen voldoet. Helaas ligt een faillissement om de hoek. Of je hebt een klacht over je aankoop of een geschil met de ondernemer. Niet alles verloopt zoals je het zou willen.

De volgende actuele CBW- keurmerk winkels hebben een faillissement aangevraagd. Niet zo gek, want tegenwoordig lijkt het wel normaal. De lege panden in de winkelstraten met de tekst op de winkelruit:  sale – te koop – gesloten wegens faillissement en ga zo maar door. Je zal het vast herkennen, deze donkere lege etalages. Maar wat houdt het keurmerk CBW in?

Het keurmerk CBW

Centrale Branchevereniging Wonen is een keurmerk voor woonwinkels en bruidsmode zaken die hierbij zijn aangesloten. Als je bij een van deze winkels een aankoop doet, dan doe je dat met zekerheid. Want CBW- erkende winkels hanteren gunstige garantievoorwaarden in het geval van een faillissement. Allerlei regels zijn hierin opgenomen over aanbetalingen, annuleringen, levertijden en garantie.

Voor sommige gemeentes zijn leegstaande winkelpaden een schrikbeeld naar de bezoekers toe. Omdat steeds meer fysieke winkels failliet gaan, ontstaan er bij consumenten en bezoekers de volgende vragen. Wat zijn mijn rechten als klant? Kan ik mijn cadeaubon nog inleveren?  Of je hebt een aanbetaling gedaan op een nieuw bank of een trouwjurk? Wees in deze gevallen geduldig, want simpelweg aankloppen bij deze winkels is vaak niet meer mogelijk. De rolluiken zijn daar al dicht. Maar uiteraard zijn er oplossingen die je op weg kunnen helpen.

Waar heb je recht op?
Heb je een aanbetaling gedaan bij een woonwinkel en is deze nu failliet? Vervelend, maar wat staat je nu te wachten? ( Dit geldt niet bij online aankopen).  Meld je schriftelijk aan bij de curator als schuldeiser. De curator kan je vinden op de website van het failliete bedrijf of de vermelding in de faillissementsaankondiging in de media. In de brief aan de curator geef je het bedrag aan van de aanbetaling, samen met een kopie van de koopovereenkomst en het aanbetalingsbewijs.

De curator onderzoekt de situatie en wat er op dit moment mogelijk is. Dat kan zijn: uitlevering van het artikel – restitutie van aanbetaling – doorstart of overname nieuwe partij waardoor uitlevering weer mogelijk is. Heb je binnen 3 maanden geen uitsluitsel ontvangen? Dan kun je beroep doen op de aanbetalingsregeling, hier heb je ook maximaal 3 maanden de tijd voor. Wanneer je je aanmeldt bij stichting garantiegelden, stuur je de volgende documenten mee: de brief van de curator – de koopovereenkomst en het aanbetalingsbewijs.

Ben ook zeker van je aankoop en denk goed na, voordat je een aanbetaling bevestigd. Gelukkig heb je bij een van de 13.000 aangesloten winkels zekerheid bij je aankoop. CBW- erkende ondernemers zijn lid van INretail, de grootste branche organisatie binnen retail non-food. Een onafhankelijke stichting die bij situaties tussen ondernemers en consumenten oplossingen biedt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *