Wat is Kurkuma?

Kurkuma is een kruiden die wordt verkregen uit de wortel van de Curcuma Longa en komt oorspronkelijk uit India. Curcuma Longa is familie van gember. Kurkuma staat vooral bekend als ingrediënt wat wordt gebruikt voor veel Indiase gerechten, maar tegenwoordig wordt het ook vaak gezien als superfood en als supplement. Kurkuma wordt ook wel het heilige poeder genoemd.

Waarom wordt Kurkuma als supplement gebruikt?

Kurkuma wordt gebruikt als supplement omdat het een krachtige antioxidant is, die helpt om je lichaam te beschermen tegen stoffen die ontstaan door zonlicht, vervuiling of andere stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsel. Deze schade wordt ook wel oxidatieve schade genoemd en speelt een grote rol bij het verouderingsproces. Veel mensen denken ook dat Kurkuma helpt bij het voorkomen van Alzheimer. Een studie door Rhodes University in Zuid-Afrika bevestigde de rol van dit kruid bij het binden van zware metalen. Sheril Daniel bestudeerde Curcumine, een van de drie veel voorkomende ontstekingsremmende stoffen in kurkuma. Bij ratten ontdekte hij dat Curcumine de hersenen beschermt tegen cyanide, lood en cadmium. Deze stof beschadigt de hersenen pas na combinatie met deze giftige verbindingen. Omdat kurkuma vaak wordt gebruikt in de Indiase keuken, komt de ziekte van Alzheimer volgens Daniel zelden voor in India. Curcumine heet ook een positief effect op de werking van de darmen. Het ondersteund de darmen namelijk bij overtollig gas en een opgeblazen gevoel.

Hoe gebruik ik het?

Kurkuma kan je kopen in pil vorm of in poeder vorm.  Onderzoekers van de American Central Michigan University ontdekten in 2017 dat Kurkuma 20 keer beter wordt opgenomen wanneer het samen met zwarte peper in wordt genomen. Wanneer je Kurkuma in poeder vorm koopt moet je dus niet vergeten om er zwarte peper aan toe te voegen. Wanneer je voor Kurkuma in pil vorm gaat, kan je het beste de pillen kopen waar de zwarte peper al in de pil zit verwerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *