Wat is de invloed van een BKR-registratie?

Wist je dat de meeste leningen en kredietlimieten boven de 250 euro geregistreerd staan ​​in het centrale informatiesysteem van het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Geldverstrekkers kunnen in dit overzicht snel zien of je meerdere leningen hebt en of er betalingsachterstanden zijn. Zo kunnen zij beter inschatten of zij bereid zijn de lening die u aanvraagt ​​ (zoals een hypotheek) te verstrekken en of deze past bij uw financiële situatie. De registratie van het BKR heeft dus invloed op het maximale bedrag van de hypotheek dat je kunt lenen.

Wanneer ontvang je je BKR-registratie?

Geldverstrekkers zijn verplicht om elke lening boven de € 250, – aan BKR te melden. Hier zijn enkele voorbeelden hiervan; persoonlijke leningen, klantenkaarten, creditcards waarmee u in termijnen kunt betalen, limieten voor rood staan ​​en doorlopende leningen. Hieronder staan ​​twee andere soorten leningen die ook worden geregistreerd.

Smartphones gekocht op krediet

Een smartphoneabonnement bestaat in de meeste gevallen uit:

  • Internetkosten
  • Kosten van bellen en sms’en
  • Afbetaling telefoon

U betaalt elke maand een bedrag waarin alle bovenstaande kosten zijn opgenomen. Alleen de kosten voor het aflossen van uw smartphone worden beschouwd als een (goederen) krediet. En als deze kosten in totaal meer dan 250 euro bedragen, volgt een inschrijving bij BKR.

Private-leasecontracten

65% van de kosten van een autoleasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. Stel dat u € 300 per maand betaalt om 36 maanden een auto te huren. De totale kosten van de lease bedragen 10.800 euro. Van dit bedrag is 7020 euro geregistreerd (65% x 10.800 euro). Denk er dus goed over na voordat u uw autoverhuurovereenkomst ondertekent.

Er zijn ook schulden die niet bij het BKR staan, zoals studieschuld bij DUO, huurachterstanden of leningen van familie en vrienden. Uiteraard is het belangrijk dat u deze schulden aangeeft bij het aanvragen van een hypotheek.

Het effect van een positieve vermelding

Het aangaan van een krediet is net meteen slecht . Als u uw betalingsverplichtingen correct nakomt, krijgt u alleen een vermelding in het BKR. Dit heet een positieve vermelding of een positieve registratie. Dit kan schuldeisers het vertrouwen geven dat u zich aan uw betalingsafspraken houdt.

Gevolgen van negatieve uitspraken

Als je een betalingsachterstand hebt en de geldverstrekker meldt dit bij BKR, dan ontvang je een negatieve melding (dit wordt ook wel eens negatieve registratie genoemd). De standaardcode blijft van kracht tot vijf jaar nadat de lening is terugbetaald. Bij de meeste geldverstrekkers kun je in die periode dan geen hypotheek afsluiten. BKR verwijderen is dan een van de opties om toch een hypotheek te krijgen. Als u wordt belemmerd door uw negatieve registratie, dan zijn er meerdere bedrijven die uw kunnen helpen. Hierdoor kunt u toch een hypotheek met BKR krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *