Van plan om geld te lenen? Dit moet je weten

Er zijn vele redenen waarom mensen geld willen lenen, de meest voorkomende reden is het kopen van een huis. Er zijn maar weinig mensen die zo maar 200.000 euro neer kunnen leggen en daarom moet bijna iedereen dan een hypotheek afsluiten. Ook lenen mensen vaak voor kleinere dingen, zoals het kopen van een auto, aanleggen van een tuin of het verbouwen van het huis. Ben jij van plan om te gaan lenen? Wij vertellen je waar je op moet letten.

Denk op lange termijn

Een lening afsluiten moet je niet zomaar doen. Het is een grote financiële stap waar je je voor in moet lezen en over nadenken. Het lenen van geld kan je ontzettend helpen maar als je het verkeerd aanpakt kan het je ook flink wat pijn doen. Geld lenen doe je door leningen naast elkaar te zetten en de rente te vergelijken. Kijk naar de hoogte van de rente, maar ook voor hoelang je de lening afsluit, zo weet je zeker dat je niet teveel betaald en te lang aan een lening vast zit.

Kijk ook goed of je een lening ook wel echt kan betalen. Je moet namelijk elke maand een bepaald bedrag terugbetalen en als je dit niet kan, is het mogelijk dat de maandelijkse rente wel oploopt tot 15%. Dit soort praktijken gebeuren vaak als je bijvoorbeeld een auto wilt kopen bij een dealer. De verkoper zal jouw droomauto wel willen financieren met een lening, maar een lening van de bank is meestal voordeliger.

Doorlopend of persoonlijk

Je hebt vele verschillende soorten leningen, maar de bekendste en meest voorkomende zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening leen je in één keer een bepaald geldbedrag en dat betaal je terug in een afgesproken periode. De rente staat vast en je betaald elke maand een vast bedrag. Je weet dus precies wat het kost en je komt niet voor verrassingen te staan.

Bij een doorlopend krediet heb je geen looptijd. Je mag bij een doorlopend krediet onbeperkt geld opnemen tot de afgesproken limiet. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je ook echt opneemt. Ook kan je afgeloste bedragen opnieuw opnemen, zolang je onder het limiet blijft. Het is ook belangrijk om te weten dat bij een doorlopend krediet de rente variabel is. Hierdoor kan het maandelijkse aflossingsbedrag verschillen en is het lastig in te schatten wat de lening kost.

Een lening oversluiten

Als je meerdere leningen hebt kan je er voor kiezen om deze over te sluiten naar een nieuwe lening. Dit is overzichtelijker en je kan er veel geld mee besparen. Zeker als de rente van je nieuwe lening lager is dan die van je oude rekeningen. Maar hoe sluit je een lening over? Een lening oversluiten doe je door te kijken wat je kunt besparen en een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *