Metaalbewerking door lasersnijden: wat zijn de voordelen?

Het snijden van materialen als RVS kan op diverse manieren. Een van de manieren is lasersnijden. Dit is een fijne techniek waarbij een laserstraal wordt gefocust tot een lichtcirkel met een diameter van slechts een fractie van een millimeter. De techniek heeft veel voordelen. Welke voordelen dit zijn, wordt besproken in dit blogartikel.

Weinig materiaalverlies

Het snijden van metaal met een laser heeft door de kleine straal een erg fijne en precieze snede. In tegenstelling tot andere snijtechnieken, wordt er hierdoor vrijwel geen materiaal verspild. Dit heeft natuurlijk als extra voordeel dat erg geld bespaard wordt. Deze fijne straal heeft ook nog andere voordelen, welke worden behandeld in de volgende alinea’s.

Complexe contouren mogelijk

De fijne laserstraal zorgt ervoor dat er slechts een kleine ‘warmte-beïnvloede zone’ ontstaat. Normaliter kunnen deze zones zorgen voor een belemmering bij het snijden van complexe contouren. Er vindt dan namelijk veel vervorming plaats. Wanneer wordt gekozen voor lasersnijden, zijn deze contouren wel mogelijk. Een voorbeeld haakse (90 graden) contouren mogelijk.

Geen fysiek contact

Door gebruik te maken van lasersnijden wordt ook de precisie enorm verhoogd. Er vindt namelijk geen fysiek contact plaats tussen de laserkop en het materiaal. Dit zorgt voor minder trilling en resonantie. Naast hogere precisie zorgt geen fysiek contact ervoor dat er geen materiaalresten achterblijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaagblad.

Fijne afwerking

Tot slot geeft het snijden met een laser een fijne afwerking. Zo zorgt de laser voor een gladde snede en hoeft het metaal naderhand niet meer bewerkt te worden. Dit is bij de klassieke manier van lasersnijden wel het geval, wat als gevolg heeft dat er extra tijd geïnvesteerd moet worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *