Medisch rekenen

Hoe goed ben jij in rekenen? Waarschijnlijk kom jij wel uit een eenvoudige optelsom zonder hiervoor een rekenmachine te gebruiken. Als je moet afrekenen in de winkel, dan kun jij wel ongeveer uitrekenen hoeveel wisselgeld je terug moet krijgen. Handig, want zo kun je makkelijk controleren of de kassière het wel goed heeft gedaan. Iedereen maakt namelijk weleens een foutje en het zou vervelend zijn als jij daardoor te weinig geld terugkrijgt.

Maar kun jij ook vertellen wat er wordt bedoeld met 1000 ug? En is dit dan groter of kleiner dan 1 gram? Reken er maar niet op dat iedereen je zomaar een antwoord op dit soort vragen kan geven.

Hoe zit het ook weer

Rekenen met volumes, gewichten of procenten. Je hebt er vast wel iets over geleerd toen je op school zat. Maar hoe zat het ook alweer precies? Hoe reken je uit hoeveel cm3 één liter is? In het dagelijks leven gebruik je het vast niet heel vaak. In de zorg komt dit echter veel voor. Medisch rekenen wordt het daar ook wel genoemd. Nodig om doseringen van tabletten of van injecties uit te rekenen. Zo kan een arts of verpleegkundige controleren dat je niet teveel of juist te weinig medicatie krijgt. Maar het kan ook gaan om extra zuurstof. Wel handig als jouw zorgmedewerker dan een e-learning medisch rekenen heeft gevolgd. Gewoon, om even de kennis op te frissen en na te lezen hoe het ook alweer zat.

Ieder zijn vak

Zorgmedewerkers moeten regelmatig scholing volgen om hun kennis op peil te houden. Dat is maar goed ook, want als je ergens niet vaak mee werkt, dan verwaterd het. Je weet dan nog wel ongeveer hoe iets moest. Maar ongeveer is, zeker in de zorg, niet goed genoeg. Als patiënt moet je er blindelings op kunnen vertrouwen dat jouw arts of verpleegkundige weet wat ze doet. Scholing is in de zorg dan ook heel belangrijk. En met e-learning ook heel eenvoudig en leuk te organiseren. Zelfs een lockdown hoeft geen belemmering te zijn, want iedereen kan leren wanneer het hem of haar uitkomt. Wil je nu zelf nog eens weten hoe het zit? Er is vast ook voor jou een korte opfriscursus te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *