Is cortenstaal duur?

Je wilt een leuke plantenbak maken en daar helemaal in opgaan, want jij bent een klusjesman en houdt er wel van om lekker bezig te zijn. Dan ga je wat inspiratie opdoen via het internet, nog even de bouwmarkt in om te kijken of dat materiaal ook wel echt past bij jouw idee. Daarna ga je dan de materialen, zoals cortenstaal of misschien een stalen buis, in slaan en aan de slag. Maar wat kosten die materialen dan?

Cortenstaal is ongeveer drie keer zo duur als gewone stalen platen. Toch ziet het er identiek uit als het nieuw is, dus het is misschien geen slecht idee om wat verificatie te krijgen waar je voor betaalt, aangezien de voltooide look zich gedurende een decennium of twee niet zal openbaren.

Waarom zou je cortenstaal gebruiken?

Terwijl andere metalen die in de bouw worden gebruikt, zijn ontworpen om corrosie te weerstaan, nodigt Corten roest uit op het oppervlak. De roest vormt zelf een film die het oppervlak bedekt en een beschermende laag vormt. Je hoeft het niet te behandelen en je schildert het zeker niet: het gaat erom roestig staal er aantrekkelijk uit te laten zien.

Wanneer het op de site wordt geleverd, ziet het er precies uit zoals je van plaatstaal zou verwachten, helemaal zwart en glanzend. Zet het tegen de elementen en de roest krijgt geleidelijk aan grip. Het wordt eerst een streperig geel, dat oranje kleurt en na een decennium of twee krijgt dit allemaal een prachtige donkerbruine paarse kleur.

Hoe lang gaat cortenstaal mee?

Roesten Corten zou in theorie een paar eeuwen moeten duren, op voorwaarde dat het klimaat niet te vijandig is – het houdt niet van zeezout, omdat dit de neiging heeft om door de gestolde roestlaag te eten.

Hoe weet ik zeker dat ik het echte werk krijg?

Het is belangrijk dat je zeker weet dat je wel de juiste cortenstalen platen hebt, want het is geen goedkoop grapje. Zorg ervoor dat je zelf hebt ingelezen in het materiaal. Daarnaast is het vaak zo dat cortenstaal prijzig is en als je dus cortenstaal tegenkomt dat goedkoop is, ga dan even twee keer nadenken, want grote kans dat het dan niet echt is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *