Hoe kan er zoveel prijsverschil in wijn zitten?

Je hebt waarschijnlijk in je plaatselijke wijnwinkel al vaker gezocht naar die fles van €5 die smaakt naar een fles van €20 of naar die wijn van €15 die gemakkelijk door kan gaan als wijn van €100. Maar wat zijn nu de basisfactoren die wijn duur maken? En zijn deze factoren denkbeeldig of reëel?

Is het mogelijk om goede wijnkenmerken te vinden in meer betaalbare wijnen? Gebruik deze tips om betere wijn te vinden bij uw zoektocht naar de ultieme wijn.

Wat maakt wijn duur?

De meest begeerde wijnen ter wereld rijpen hun wijnen op eikenhout, en velen gebruiken nieuw eikenhout. Wijn in een eikenhouten vat doet 2 dingen; het voegt eiken ‘smaken’ toe aan een wijn (zoals vanille en bakkruiden) en het stelt de wijn bloot aan zuurstof. Zuurstof doet verbazingwekkende dingen met wijn: de tannine wordt minder intens en de smaak van de wijn wordt zachter. Omdat zuurstof door de vaten dringt, verdampt een deel van de wijn binnenin ook met een snelheid van ongeveer 2% per jaar. Deze verdamping wordt het ‘engelenaandeel’ genoemd, maar het resultaat is dat de wijn in het vat geconcentreerder smaakt.

Waarom is dit duur?

Je zult extra betalen per fles gemaakt op eiken vaten, deze zijn duur omdat er maar 2 vaten gemaakt kunnen worden van een 80 jaar oude eik. Er is veel vraag naar Franse vaten, dus ze kosten ongeveer twee keer zoveel als Amerikaanse vaten.

Tijd

“Hoe ouder hoe beter.” Dit is de aanname als het om wijn gaat, maar dit heeft vooral betrekking op rode wijn. Het is belangrijk om te begrijpen wat tijd echt toevoegt aan bepaalde wijnen om ze beter te laten smaken. Tijd verandert de smaak van de fruitsmaken in een wijn en vermindert ook de zuurgraad en tannine in een wijn. Een goed gerijpte wijn heeft fruittonen die meer neigen naar gedroogd fruit en gestoofd fruit; ze zijn veel subtieler. Naarmate de zuurgraad en het tannine worden verminderd, wordt de wijn ronder en zachter. Een goed voorbeeld van twee wijnen die na 10 jaar nog beter smaken dan ooit, zijn Reserva Rioja en Barbaresco. Wijn kopen? Deze wijnen vind je bij Budgetwijnen.

Locatie

Elke grote wijnmaker geeft toe dat er geweldige wijn wordt gemaakt in de wijngaard. Om geweldige druiven te maken, richten wijnmakerijen zich op het verminderen van de opbrengsten (bijvoorbeeld door hun wijnstokken minder druiven te laten produceren), zodat de resulterende wijnen intenser zijn. De locatie waar de druiven worden verbouwd, is ook van belang. Het is keer op keer opgemerkt dat de beste wijngaarden zich meestal in een gebied bevinden waar de wijnstokken moeite hebben om druiven te produceren. Goede druiven groeien bijvoorbeeld meestal op een heuvel met weinig voedingsrijke bodems versus in vruchtbare bodems op vlakke gronden dichter bij een rivier.

De drie factoren die dus van invloed zijn, zijn eiken, tijd en locatie. Bekijken deze factoren dus bij het kopen van een lekker wijntje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *