Merk jij dat het steeds lastiger wordt om vanaf een afstandje de borden in het verkeer te lezen of de informatie op de slides van een professor te kunnen bekijken? Of valt het jou juist op dat het ingewikkeld is om de letters in je roman scherp te kunnen zien of de bedragen op je bon tot je te nemen? Dan is de kans groot dat jij ofwel last hebt van bijziendheid ofwel van verziendheid. Je bent echter niet de enige, want veel Nederlanders hebben baat bij een bril of lenzen, zodat zij alles weer scherp kunnen bekijken. Desondanks bestaan er geen universele lenzen en worden de kosten die je hiervoor maakt niet door iedere verzekeraar gedekt. Om die reden geven wij je in deze blog meer uitleg over dat wat je moet weten over lenzen kopen!
Welke lenzen heb ik nodig?
Wie het niet meer helemaal scherp ziet, kan het beste een bezoekje brengen aan de opticien. Waarschijnlijk weet je namelijk wel of je het van veraf of dichtbij niet kan zien, maar ondanks dat bestaan er diverse soorten lenzen. Zo kan het voorkomen dat je zowel veraf als dichtbij niet goed kan zien, waardoor je gebaat bent bij multifocale lenzen. Ook bestaan er lenzen met cilinder voor mensen met ovaalvormige ogen en wordt er onderscheid gemaakt tussen daglenzen,, maandlenzen en weeklenzen. Wat kosten maandlenzen precies? Dat hangt onder andere van de soort lens af.
Worden lenzen vergoed door de verzekering?
Ondanks dat veel mensen afhankelijk zijn van lenzen, worden deze door veel verzekeringen niet vergoed. Wel is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor medische lenzen, maar doorgaans zijn de meesten geholpen met reguliere lenzen. Ook kan een verwijzing van een oogarts of specialist het verschil maken in het wel of niet krijgen van een vergoeding door de verzekering.