Begin goed ziektebeleid met een verzuimverzekering!

Als ondernemers hebben we een maar al te zware taak. Crisis, faillissementen en dan ook nog eens werknemers die niet echt willen mee werken. Dat laatste is een al te groot probleem, want hoe erg je je medewerkers ook mag wanneer ze langdurig ziek zijn draai jij er als ondernemer vaak voor op. Gelukkig kun je je hiervan tevoren alvast voor indekken, maar hoe dan? Hier een aantal tips van financiële weetjes.

Waarom verzekeren tegen ziekte?

230 euro dat kost een zieke werknemer je gemiddeld per dag en wanneer de werknemer langdurig ziek is ben je verplicht als werkgever maximaal 2 jaar het loon uit te betalen. Deze kosten komen dus bovenop het inhuren van een vervanger, want dat werk moet natuurlijk nog steeds gedaan worden. Een verzuimverzekering vergoedt een deel van het loon dat je moet doorbetalen bij ziekte van personeel en biedt vaak  passende dienstverlening bij het voorkomen en terugdringen van verzuim.

Premie van een verzuimverzekering

De premie van de verzuimverzekering bestaat meestal vanuit een percentage over de totale loonsom. De prijs wordt vaak gebaseerd op de sector waar het bedrijf zicht in bevindt en verschillende verzuim cijfers over deze branche. Ook kunnen ze jou als ondernemer vragen om deze cijfers.

Eigen risico en kort verzuim

Alle verzekeraars waar je die dan ook over afsluit, hanteren een enigenrisico. In de meeste gevallen uit dit zich bij de verzuimverzekeringen in een aantal wachtdagen. Je kunt vaak als bedrijf kiezen voor het aantal wachtdagen vanaf wanneer je verzekering ingaat. Maar vergeet natuurlijk niet hoe minder wachtdagen je hanteert, hoe hoger je premie is. Let ook op je kan als werkgever mag je volgens de wet 2 wachtdagen instellen die je niet verplicht bent om uit te betalen. Dit om kort verzuim te voorkomen. Bij sommige verzekeraars hebben ze een enigenrisico in de vorm van geld maar dit geld vaak enkel bij grotere bedrijven. Vraag je verzekeringsadviseur welke verzekeringsvorm het beste bij jou bedrijf past.

Is een verzekering het verplicht?

Bij wet is een ziekteverzuimverzekering niet verplicht. Echter blijkt in de praktijk dat een meerderheid van de ondernemingen met medewerkers in Nederland zo’n verzekering heeft. Per branche en soort bedrijf verschilt dit weer. Het is dus erg handig om kennis op te doen bij een verzekeringsadviseur. Ziekte en verzuim is namelijk tot op heden niet te voorkomen, en kan je als bedrijf de kop kosten. Daarom adviseren wij altijd om je personeel op de eerste plaatst te zetten. Want hoe beter jij voor ze zorgt hoe minder snel ze ziek zullen zijn!  Voor meer tips neem een kijkje op financiële weetjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *