Asbest verwijderen

Asbest kan gevaarlijk zijn, maar dat hoeft niet. Daarom is het belangrijk om te weten of ergens asbest inzit. Indien u zeker bent dat er asbest in uw huis zit, dan kunt u dat het beste weg laten halen. Voor veel mensen is het niet duidelijk wat ze moeten doen als ze het willen laten weghalen. Daarom zullen wij uitleggen wat je allemaal moet regelen.

Vaststellen asbest

De eerste stap is het vaststellen van de asbest. Asbest is sinds 1994 een verboden bouwstof, maar bij huizen die voor die tijd zijn gebouwd is de kans groot dat er asbest is gebruikt. Asbest bestaat uit allemaal kleine vezels. Asbest kan je zien op breukvlakken en bij beschadigingen van asbestmateriaal. Asbest is meestal wit tot lichtgrijs.

Moet het weg of niet?

Nu u heeft vastgesteld dat er asbest in het huis aanwezig is moet u gaan nadenken over het weghalen. Als de asbest gebruikt is in het dak, dan is het verstandig om dit weg te laten halen. Deze plek is namelijk een groot risico, omdat deze door het weer beschadigd kunnen raken. Hierdoor komen de kleine vezels vrij en dit is een gevaar voor uw gezondheid.

Als het asbest op andere plekken in het huis zit, dan moet u controleren of alles nog stevig vast zit en niet beschadigd. Indien het nog vastzit kunt u het beter laten zitten, want als u het weghaalt kunnen er vezels vrijkomen.

Indien u twijfelt of het wel veilig is, dan kunt het beste een asbest advies aanvragen bij een bedrijf. Zij zullen u dan verder helpen en alles controleren.

Weghalen

Het weghalen van asbest moet heel voorzichtig gedaan worden, omdat er anders veel vezels vrij kunnen komen. In de meeste gevallen mag u het niet zelf weghalen en bent u verplicht om het door iemand anders te laten doen. In sommige gevallen mag u het zelf doen, maar daar zijn strenge eisen voor. Als het fout gaat, dan brengt u niet alleen uzelf in gevaar. Ook de buren kunnen problemen krijgen.

Kosten

Het vervangen van je dak is niet gratis, maar is wel heel belangrijk. Om de mensen te helpen heeft de overheid een subsidie die je kunt aanvragen. Meestal moet u ook nog zelf een gedeelte betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *