Aanpassingen in woning van ouderen

Inmiddels zijn de kosten van een bejaardentehuis schrikbarend hoog. Het is dan ook niet gek dat steeds meer ouderen ervoor kiezen om de oudere jaren in eigen woning door te brengen. Deze toename van thuiswonende ouderen brengt veel gevolgen met zich mee. Om risico’s en gevaren te voorkomen, is het raadzaam om de woning aan te passen. 

Een woning is volledig aan te passen: de trap, de keuken, de badkamer, etc. Deze aanpassingen zullen erg prijzig zijn, waardoor er vaak enkele aanpassingen worden uitgevoerd. Om de juiste keuzes te maken, is het prettig om de mogelijkheden in een overzicht te hebben. Hieronder staan de meest voorkomende aanpassingen opgesomd.

Gelijkvloers

Een drempel kan erg gevaarlijk zijn in een woning van ouderen. Met een rollator, rolstoel of schuifelend wordt een drempel vaak over het hoofd gezien, met een val tot gevolg. Door de onnozele verhoging te verwijderen, kan er veel overlast worden voorkomen. 

Het installeren van een instapbad sluit hier mooi op aan. Sommige bewegingen, zoals een been optillen, kunnen een grote uitdaging zijn voor senioren, waardoor een relaxt bad vaak niet meer mogelijk is. Een instapbad is hierbij een ideaal alternatief om alsnog te genieten van een heerlijk, warm bad.

Uiteraard kan een inloopdouche ook niet missen in dit rijtje. Iedereen heeft de behoefte om zich te wassen, waardoor een douche niet kan missen in een woning. Echter kan de verhoging van een douche een gevaar zijn voor ouderen. Door te kiezen voor een inloopdouche, een douche zonder drempel, zal douchen niet langer een risico met zich meebrengen.

Traplopen

In de trant van beweging kan traplopen als grootste uitdaging worden gezien. Traplopen vergt veel moeite, waardoor de bovenste verdiepingen in veel gevallen niet meer in gebruik worden gesteld. Om alsnog gebruik te maken van de gehele woning kunnen trapliften de ideale oplossing bieden. Via de traplift kan een oudere zittend de volgende verdieping bereiken op een veilige wijze. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *