5 tips voor de aanschaf van een nieuwe koelkast

Wanneer je een nieuwe koelkast gaat aanschaffen, wil je er zeker van zijn dat het de juiste is voor jou. Je wilt er natuurlijk jaren plezier van hebben. Er zijn veel verschillende soorten en maten koelkasten en je moet ook op veel dingen letten. In deze blog lees je 5 tips die jou helpen bij het aanschaffen van jouw nieuwe koelkast.

1. Kies het juiste soort

Allereerst zal je de keuze moeten maken voor een vrijstaande of ingebouwde koelkast wil. Het hangt natuurlijk van jouw keuken af, wat het beste zal passen. Vervolgens kies je een soort: een koel- vriescombinatie koelkast heeft een koelgedeelte met een vriesgedeelte daaronder. Een Amerikaanse koelkast heeft het koel- en vriesgedeelte naast elkaar met twee aparte, grote deuren. Deze koelkasten zijn groot en luxe. Vervolgens heeft de dubbeldeurs-koelkast een koeldeel onder- en vriezer bovenin en een 3- of 4-deurskast een koeldeel twee deuren bovenin en een vriesdeel met één of twee aparte deuren onderin. Als laatste kan je kiezen voor een tafelmodel koelkast. Die is minder dan 1 meter hoog, sober en wel of niet voorzien van een vriesvak.

2. Let op de klimaatklassen

Vervolgens is de klimaatklasse belangrijk. Vooral wanneer je de koelkast in de bijkeuken of garage wil zetten, moet je daarop letten. Dit bepaalt met welke omgevingstemperaturen het apparaat probleemloos blijft werken. Een SN-klasse koelkast werkt in temperaturen tussen 10 en 32°C, een N-klasse tussen 16 en 32°C, een ST-klasse tussen 16 en 38°C en een T-klasse tussen 16 en 43°C. Koelkasten hebben één of twee van deze klassen. Als je een koelkast in de schuur wilt zetten, dan heeft hij twee thermostaten nodig. Het koel- en vriesgedeelte wordt apart geregeld, waardoor de vriezer op een winterse dag blijft koelen wanneer het koelgedeelte koud genoeg is.

3. Let op het energielabel

Vervolgens is het belangrijk om op het energielabel te letten. Tegenwoordig mogen koelkasten met energieklasse A of lager niet meer verkocht worden, waardoor koelkasten altijd zuinig zullen zijn. Maar hoe zuiniger, hoe minder energieverbruik en hoe lager jouw energiekosten zijn. Een koelkast staat nota bene altijd aan.

4. De koelruimte

Wat bepaalt of je de koelkast echt prettig vindt, is de ruimte in de koelkast. Denk daarbij aan de grootte, maar ook aan de plankjes, bakjes en lades. Hoe kun je de plankjes en bakken ten opzichte van elkaar verstellen? Passen de drinkflessen en andere producten erin die jij vaak in jouw koelkast hebt liggen? Wil je een wijnrek? Dit zijn belangrijke vragen die je voor jezelf moet beantwoorden.

5. Slimme koelkast

Tegenwoordig kan je ook kiezen voor een slimme koelkast. Deze kun je koppelen aan jouw smartphone of tablet. Daarmee kan je de binnenkant van je koelkast bekijken op het moment dat je in de supermarkt
staat. Ook hebben sommige koelkasten een soort tablet in de deur met internetconnectie. Die versturen ook jouw boodschappenlijstje en notities naar je telefoon en je kunt er recepten en filmpjes op bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *