5 cybersecurity tips voor thuiskantoor

5 cybersecurity tips voor thuiskantoor

Thuiswerken vanwege corona brengt wat voordelen met zich mee. Langer uitslapen, minder reistijd en soms ook betere koffie. Maar het brengt ook nadelen en mogelijke gevaren met zich mee, namelijk in de cybersecurity. In deze blog: uitleg over wat een VPN is en 4 andere tips om veilig thuis te werken.

Veilige verbinding

Een VPN is een veilige verbinding. De afkorting staat voor ‘’virtual private network’’ en zorgt ervoor dat al het internetgebruik wordt versleuteld en als het ware door een beveiligde tunnel gaat waar verder niemand in kan kijken, geen hackers, bedrijven of overheden. Daarnaast verbergt het je identiteit zodat al je activiteiten anoniem zijn. Zo kan er niemand meekijken met de activiteiten op jouw PC of laptop. Het beschermt tegen een groot aantal technieken die internet criminelen gebruiken om aan kostbare gegevens en geld te komen zoals ransomware en ‘packet sniffing’.

Installeer beveiligingssoftware

Naast een VPN zijn er nog meer handige beveiligingssoftware om je computer en documenten te beveiligen. Zo beschermt antivirussoftware je computer door alle bestaande bestanden en programma’s te scannen op virussen of ‘verdacht gedrag’ wat op een virus zou kunnen duiden. Een firewall scant alles wat er in- en uitgaat, denk aan mails en downloads. Deze zoekt naar virussen of inhoud die op een andere manier schadelijk kan zijn en verwijderd deze van het apparaat. Dit houdt veel hackpogingen tegen, zorg dus dat deze software altijd up-to-date is.

Wees voorzichtig met gratis diensten

Gratis diensten klinken leuk, je bespaart er immers geld mee, maar soms is dit het niet waard. Gratis diensten zijn nooit écht gratis. Je betaalt alleen niet met geld, maar met gegevens. Deze gegevens kunnen worden opgeslagen door de aanbieder van de gratis dienst. Als zij vervolgens hun cybersecurity niet goed op orde hebben, komen jouw kostbare gegevens misschien toch nog in verkeerde handen.

Veilig video bellen

Tijdens thuiswerken wordt er wat gevideobeld. Het is daarom van belang dat je bewust bent van de veiligheid van verschillende opties om mee te videobellen. Als je werkgever een beveiligde online omgeving aanbiedt waarin gevideobeld kan worden is dit waarschijnlijk de beste optie. Whatsapp en Skype zijn sowieso ongeschikt voor het delen van gevoelige informatie. Whatsapp is namelijk van Facebook, dat geen goede reputatie heeft wat betreft veiligheid en privacy. Skype slaat alle berichten en informatie over gesprekken op. Dat kan allemaal uitlekken als dit niet goed beveiligd is. Microsoft Teams is al een betere optie door goede versleuteling en tweestapsverificatie. Wel heeft ook Microsoft een reputatie dat zij graag informatie verzamelen van gebruikers.

Maak een back-up

Met een back-up staan alle (werk)bestanden en gegevens veilig online opgeslagen. Door gebruik te maken van betrouwbare cloudoplossingen worden je gegevens via een veilige verbinding opgeslagen in een goed beveiligd datacenter. Let hierbij wel op welke cloud service je gebruikt. De cloud van Google en Microsoft worden over het algemeen als betrouwbaar beschouwd. Deze cloudopslagen zijn vaak betrouwbaarder dan de lokale opslag op je eigen apparaat. Daarnaast is een back-up heel fijn als er wel iets fout gaat en erdoor technische of menselijke fouten toch belangrijke data verloren gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *